Skrb za trato jeseni

cat, leap, fall
Photo by rihaij on Pixabay

Ob koncu poletja, ko je dolgo sušno obdobje načeloma že za nami, se skrb za trato ne konča. Da bi travne bilke preživele bližajoče se hladne dni in bi prihodnje leto trata znova zasijala v sveže zeleni barvi, bo treba vanjo vložiti še kanček energije.

Poletje, posebej tako vroče in sušno, kot je bilo letošnje, je vašo travo precej izčrpalo. Jesensko deževje bo navlažilo prst, a to vseeno ni dovolj. Rastlinam je treba za boljšo rast in da bodo lažje preživele prihajajoči hladnejši del leta, zagotoviti dovolj hranilnih snovi. Pomembno je, da zelenico tudi ustrezno oskrbimo.

Košnja

Travo kosite, ko je suha, da je s kosilnico in hojo ne teptate in s tem uničujete. Kosite jo lahko nekoliko višje, na približno 5 cm. Višja košnja je primerna predvsem, če je trava v senčnem predelu, saj se v nizki travi mah lahko precej hitreje razraste in počasi izpodrine travo.

Gnojenje

Zelo koristno je, če travi konec poletja in jeseni zagotovimo hranila.

V kolikor je poletna suša dodobra zdelala vašo travo, poskrbite za obnovo z dodajanjem snovi za regeneracijo trave. Pravilna izbira gnojila je pomembna za dvig odpornosti travnih bilk na nižje zimske temperature, pa tudi na morebitne bolezni, ki bi se lahko zaradi vlage razvile jeseni in pozimi.

Kalijevo gnojilo bo poskrbelo, da bo trava spomladi bolj bujna in močna. Dodajamo ga v septembru in oktobru.

Gnojila z višjo vsebnostjo dušika niso primerna za gnojenje v oktobru, saj lahko povzročijo razvoj bolezni spomladi. Če se prepozno odločimo za uporabo gnojil z večjo vsebnostjo dušika, tvegamo tudi nastanek snežne plesni. Raje posezite po gnojilih z dolgotrajnim delovanjem, ki vsebujejo več kalija.

Listje

Če travo prekriva odpadlo listje, ga redno odstranjujte. Prav tako odstranjujte morebitne odpadle plodove s sadnih dreves.

V kolikor listja, plodov in vejic ne odstranjujete, travne bilke lahko zaradi pomanjkanja svetlobe odmrejo. Predvsem pod listjem se lahko zaradi zadrževanja vlage razvijeta mah in plesen, ki se nato razširita po praznih delih med travo. Listje odstranjujte nežno in nikakor z grobimi grabljami. Korenine so po sušnem poletju še šibke in z grobim grabljenjem bi lahko travne bilke trajno poškodovali.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekLincoln L100 je futuristični koncept brez volana
Naslednji članekStari Hrast z modernim pridihom in tradicijo

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.