Poživite svojo zelenico

Pomlad je s seboj prinesla daljše, toplejše dneve, okolica je nenadoma ozelenela in oživela. In prav zdaj je pravi trenutek, da svoj vrt uredite in mu vdahnete novo življenje.

Živo zeleni vrtovi vedno požanjejo največ pogledov. So prava paša za oči in oaza miru za lastnika. Če še niste, je sedaj skrajni čas, da svoji zelenici po hladnih in vlažnih mesecih privoščite malo razvajanja. Vse, kar potrebujete, je vikend predanosti in nekaj volje.

Zelenico boste oživeli v štirih korakih. Najprej je trato potrebno očistiti, odstraniti odvečno listje, plevel in ostalo navlako, nato bo sledilo vertikuliranje in prezračevanje, ki bo spodbudilo drenažo in izboljšalo rast trave, zatem boste morali prekriti nastale zaplate, nazadnje pa travo nahraniti in zaščititi.

  1. Čiščenje

Projekt začnite s podrobnim pregledom trate. Led, dež, zmrzal in sneg lahko vplivajo na rast trave, zato tega koraka nikar ne preskočite. Pozorno preverite, kakšna je zemlja, preiščite, če so kje že vzklili novi poganjki trave in preverite, kje se je razraslo največ maha in plevela. Med gibanjem po vrtu bodite pozorni tudi na bolj osojne dele trate. Ta del vrta bo namreč potreben dodatne nege.

Po dobrem pregledu se lotite odstranjevanja navlake. Pograbite listje in preverite, če se je kje pojavila snežna plesen, ki se pojavi v obliki belih nagnitih krogov na zelenici. Nastalo odmrlo rušo nujno odstranite. V kolikor je mogoče ročno odstranite plevel, sicer pa se ga lahko lotite tudi z ročnim orodjem za vertikuliranje ali izrezovalnikom plevela. Bodite pozorni, da boste odstranili čim več korenin, sicer se bo plevel, še posebej pa marjetice in regrat ponovno razrasli. Odstranite tudi mrtvo listje z okoliških dreves, kajti ob prvem vetru se bo to listje znova znašlo na vašem vrtu.

  1. Vertikuliranje in prezračevanje

Ker so zime vlažne, se vlaga rada ujame v travo in povzroči, da ta postane bolj kompaktna, zbita. Prezračevanje bo zmanjšalo njeno zbitost in omogočilo boljšo rast trave, ki bo s tem dobila več kisika v korenine, odvečna voda pa bo lahko uspešno odtekala v zemljo. Vendar pa se prezračevanja lotite previdno – ne prezgodaj, saj lahko tako poškodujete korenine, ko zemlja ni premokra in trava na previsoka. V nasprotnem primeru bo škoda večja od koristi. Pred prezračevanjem je travo priporočljivo pokositi, zatem pa trato prešpikajte z vilami – vile (ali železne grablje, če vil nimate) zapičite v tla in rahlo privzdignite, da tla zadihajo. Vile ali železne grablje so priporočljive za manjše površine. Obstaja tudi posebna obutev z bodicami na stopalih, s katerimi se sprehajate po trati in zračite rušo. Pri večjih površinah se uporablja strojno prezračevanje. Po prezračevanju je priporočljivo peskanje s kremenčevo mivko. To posujte v nastane vrzeli, mivka pa bo pronicala v tla in omogočila, da bo zemlja bolj rahla.

  1. Sejanje trave

Opremljeni z grabljami in semeni, se sprehodite po zelenice. Rahlo pograbite in potresite semena, pri čemer bodite pozorni, da semena rahlo pregrabite in zmešate s prstjo, da se bodo bolje “usedla” v tla. Še posebej se posvetite manj poraščenim in opustošenim delom zelenice.

  1. Nahranite in zalijte trato

Hranjenje in zalivanje trate je pogoj za njeno uspešno rast. Sveže posejano travo pognojite ter jo zalivajte enkrat dnevno, da omogočite semenom, da vzklijejo in razvijejo močne korenine. Travo kosite šele, ko se uspešno razraste in je na videz močna.

 

Nasveti za nadaljnjo nego

zalivanje traveRedna košnja trave je pomembna, saj bo travi dodala gostoto. Pazite le, da boste redno spreminjali smer košnje, da bo trava potlačena vsakič v drugo smer. Travo kosite, ko zraste na približno 10 centimetrov, skrajšajte pa jo za približno polovico. V vročih mesecih je lahko malce daljša, da bo lažje prenesla sušno obdobje.

Ker s košnjo iz trave odstranjujemo hranila, jo je treba redno hraniti z gnojili. Strokovnjaki svetujejo, da jo gnojite od začetka pomladi na štiri do pet tednov.

Potrebno pa jo je tudi redno zalivati. Pogostost zalivanja je odvisna od temperature in vlažnosti. Načeloma jo je pri temperaturi do 20°C potrebno zalivati vsake dva tedna, do 25°C enkrat na 10 dni, pri temperaturi nad 25°C pa enkrat tedensko. V hudi vročini zalivajte dvakrat tedensko, a nikoli ob močnem soncu – najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. “Žejna” trava je videti modrosiva, rahlo ovela. Takrat jo zalijte izdatno z vrtno cevjo in nastavkom za razpršen curek, da bodo tla namočena v globino od 10 do 15 centimetrov. Tako se bodo korenine razvijale na primerni globini, trava pa bo manj občutljiva.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekSteza, ki sveti v temi
Naslednji članek5,9 mio za energetsko obnovo 500 gospodinjstvom z nizkimi prihodki
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.