Steza, ki sveti v temi

Že dalj časa je govor o trajnostni mobilnosti, ki pomeni zagotavljanje učinkovite in enakopravne mobilnosti za vse ob minimalnih nezaželenih stranskih učinkih. Na Poljskem so med letoma 2016 in 2017 takole osvetlili kolesarsko stezo in pešpot ter s tem prebivalstvo spodbudili k zmanjšanju uporabe motornih vozil.

Spodbujanje k uporabi koles in premagovanju krajših razdalj peš, je zagotovo pomemben korak k boljšemu jutri. Kolesarska proga, ki ponoči sveti v modri barvi, je na Poljskem prava atrakcija. Speljana je skozi mesto Lidzbark Warminski in je razdeljena je na dva dela – kolesarsko stezo in pot za pešce, tako da lahko vsakdo uživa v sprehodu v mraku oziroma temi. Prednost takšne steze je, da javna ulična osvetljava ob njej ni potrebna.

Steza je izdelana iz sintetičnih materialov in vsebuje fosfore. Preko dneva absorbira sončno svetlobo, ponoči pa lahko v modri barvi sveti tudi do 10 ur. Modrikasta svetloba zagotavlja večjo varnost za kolesarje, hoja po temi pa je veliko bolj prijetna tudi za pešce. Poljska sicer velja za deželo z okolju prijaznimi infrastrukturnimi rešitvami, seveda pa ni edina država s svetlečo kolesarsko stezo. Podobno imajo tudi drugod po svetu. Na Nizozemskem, recimo, sveti v zeleni barvi.

Poland Unveils Glow-In-The-Dark Bicycle Path That Is Charged By The Sun.

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekJeklene hiše – vse, česar morda niste vedeli
Naslednji članekPoživite svojo zelenico

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.