Poskrbite za trato v jesenskem času!

Poletna suša je od nas terjala kar nekaj zalivanja, trava pa je bila še vseeno pogosto suha. Temperature so se sicer že ohladile, vendar moramo za svojo trato vseeno še naprej lepo skrbeti. Pogoste temperaturne spremembe so za trato namreč obremenilne, zato jo moramo zdaj pazljiveje negovati.

Zalivanje in skrb za trato sta osnovi

Če opazite, da je vaša trata precej suha in posušena, ji privoščite zalivanje. Trato redno in močno zalivajte, in sicer kar dober teden, da boste travno rušo res dobro navlažili. Pri trati je namreč pogosto suh le zgornji del travnih bilk, medtem ko so korenine nepoškodovane.

Rosa na trati

Čeprav je zamudno in pogosto mukotrpno, je zelo pomembno, da s trate redno odstranjujemo odpadlo listje. Zaradi nizkih temperatur jo je treba pripraviti z jesenskim gnojenjem. Najbolj pomembno hranilo je dušik, saj ta varuje pred zimskimi boleznimi.

Poceni obogatitev zemlje s hranili

Odličen trik za nego trate je uporaba kartona. Karton položite na trato in nanj nanesete ostanke trave, ki vam je ostala po košnji. Ko se bo karton razkrajal, bo zemljo nahranil z dušikom, privabil bo tudi črve. Gre za zelo pogost in poceni trik, s katerim lahko izboljšate kakovost zemlje. Pazite samo na to, da uporabite le navaden karton ali papir, ne plastificiranega. Karton lahko prekrijete tudi z lesnimi ostružki.

Kartonasta škatla s papirjem in posvetilom

Pazljiva nega se bo obrestovala

Poleg kartona lahko seveda uporabite tudi trgovinske izdelke, ki bodo poskrbeli za nahranitev vaše trate. Poleg dušika je pomemben tudi kalij, ki poskrbi za večjo odpornost trate v zimskih mesecih. Zapomnite si, da bo nega vaše trate jeseni vidna šele spomladi. Če boste zanjo torej dobro poskrbeli, vas bo spomladi nagradila z bujno rastjo in čudovito zelenim odtenkom.

 

 

Prejšnji članekVarno stopnišče
Naslednji članekKako pogosto menjati brisače, krpe in posteljnino?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.