Varno stopnišče

Stopnice povezujejo med seboj nadstropja, včasih pa jih moramo nekaj prehoditi že zato, da pridemo do vhodnih vrat. Vse dokler smo mladi in okretni, nam ne predstavljajo nikakršne ovire, s starostjo in določenimi spremembami, ki jih prinese življenje, pa lahko postanejo velikanska ovira.

Stopnice so lahko zelo nevarne, če niso pravilno izvedene. Lahko so preveč gladke, imajo prevelik naklon in premajhno površino, na katero stopimo, so napačno naklonjene, preslabo osvetljene ali nimajo ograje. Kako urediti stopnišče, da bo čim bolj varno?

Stopnice izdelajte vedno iz materiala, ki ni drseč. Če so stopnice že izdelane, a drseče (iz keramike, gladkega kamna, drsečih ploščic), lahko nanje pritrdite plošče iz manj drsečega materiala, oziroma pritrdite protidrsne trakove.

Osvetlitev

Če je le mogoče, stopnišče primerno osvetlite. Lučke lahko napeljete tako ob stopnišču v notranjosti doma kot zunaj. S svetlobnimi trakovi lahko osvetlite robove stopnic ali pa na steno pritrdite luči. Luči na senzor naj bodo nastavljene tako, da se dovolj zgodaj prižgejo in gorijo dovolj časa, da utegnemo premagati stopnišče, dokler je osvetljeno.

Trdna ograja

Morda se vam zdi ograja nesmiselna, a že ob manjšem izvinu noge, zlomu ali celo hujši poškodbi, vam bo še kako prav prišla. Ograja nudi podporo, da si lažje pomagamo pri hoji po stopnicah, po drugi strani pa nudi varnost v primeru padca, saj se nanjo lahko ujamemo in tako preprečimo hujše poškodbe, ki bi jih utrpeli, če bi padli po celotnem stopnišču.

Prav tako je nepogrešljiva v zrelih letih ter za invalidne in nasploh šibkejše ljudi. Dobro je, da ograja sega preko najvišje in najnižje stopnice,da se lahko nanjo opiramo tudi ko stopimo z najnižje ali na najvišjo stopnico.

V kolikor živite v družini z majhnimi otroki, zavarujte stopnišče z ustreznimi ograjami in varovali. Na voljo so plastična, lesena, kovinska – med široko ponudbo boste zagotovo našli primerna vratca za vaš dom.

Klančina

Klančine so sicer bolj značilne za javne površine, a če je le možno, si jo omislite tudi za dostopanje do hiše. Ne le v primeru invalidnosti – tudi z majhnimi otroki boste lažje dostopali do doma, če vas bo do vrat vodila klančina in vam ne bo treba dvigovati vozička. Naklon naj ne bo prevelik, klančino pa redno vzdržujte in sproti popravite morebitne razpoke, ki bi nastale v betonu.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNove toplote črpalke zrak-voda Mitsubishi Electric
Naslednji članekPoskrbite za trato v jesenskem času!
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.