Tako je videti ogljično negativen in energetsko nevtralen dom

Silky black house na nizozemskem podeželju (vir Inhabitat)

Na Nizozemskem arhitekturno podjetje Joris Verhoeven Architectuur gradi ogljično negativno hišo, ki naj bi bila celo energetsko nevtralna (zero-energy). Imenuje se Silky Black House (svileno črna hiša), ime pa je dobila po zogleljenem lesu oziroma starodavni japonski tehniki gorenja za zaščito lesa. Zoglenela fasada daje hiši svilen sijaj.

Trajnostna zunanjost

Obilo svetlobe in steklena fasada (vir Inhabitat)Silky Black House se nahaja na nizozemskem podeželju in je zasnovana tako, da odraža slog okoljskih skednjev na tem območju. Tehnika gorenja, omenjena uvodoma, ki so jo uporabili na zunanjem lesu, je ustvarila trajnostno zunanjost, ki se lahko pohvali tudi z nizkimi potrebami in stroški vzdrževanja. Poleg tega ta tehnika ustvari plast ogljika na zunanjosti lesa, kar ga zaščiti pred vlago in plesnijo. Hiša je prav tako obrnjena na sončno stran, kar zagotavlja veliko svetlobe.

Preprost način za izgradnjo elegantnega in hkrati trajnostnega doma

Hiša je ogrevana preko geotermalnih in sončnih kolektorjev, pozicioniranih na ravni, visoki strehi. Zastekljena fasada oziroma ogromna okna na južni strani doma zagotavlja pasivno sončno toploto pozimi. Posamezni prostori znotraj hiše so povezani z odprto razporeditvijo s čim manj vrati. Hiša tako služi kot model za druge gradbene projekte, katerih cilj je prihraniti pri materialih, energiji in stroških.

Notranjost je organizirana tako, da je čim manj ločenih prostorov (vir Inhabitat)Poleg tega je hiša pravzaprav montažna konstrukcija in je trajnostno izdelana iz lesenih palet, polnjenih z laneno izolacijo. Za dekorativni zaključek je bila uporabljena brezova vezana plošča. Strukturni elementi tako služijo tudi kot zaključna obdelava, kar pomaga pri vzdržljivosti in nizkih stroških.

Hiša je ocenjena kot ogljično negativna zaradi minimalne količine odpadkov (materiala), minimalne uporabe vode in transporta, uporabljeni pa so tudi montažni in naravni gradbenimi materiali. Energetsko nevtralnost bo hiša dosegla s samooskrbo.

Kako se vam zdi?

Prejšnji članekPregradite otroško sobo in svojim otrokom zagotovite zasebnost
Naslednji članekNe pozabite na popravilo pohodnih površin okoli hiše

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.