Navpični vrt za vsakogar

Vse več ljudi si želi uživati v zelenjavi, sadju in zeliščih z lastnega vrta. Če nimate lastnega koščka zemlje, na katerem bi lahko ‘vrtičkali’, si lahko čisto pravi vrt v nekoliko drugačni izvedbi uredite tudi v bloku na balkonu oziroma terasi.

Na vsakem balkonu, ne glede na to, ali na katero stran neba je obrnjen, je mogoče gojiti rastline Le za prave se moramo odločiti. Navpično vrtnarjenje v prvi vrsti ne vzame veliko prostora. Poleg tega v domačih pridelkih lahko uživamo brez skrbi, ali so prepojeni s pesticidi ali ne, doma pridelana hrana pa je tudi najcenejša.

navpični vrt

Razporeditev

Tiste rastline, ki potrebujejo več prostora, ker rastejo v višino, posadite niže. Med njimi sta stročji fižol in paradižnik, morda tudi pehtran, ki zraste tudi do več ko 1 mterer v višino.

Med posameznimi sadikami naj bo dovolj prostor, da ima vsaka dovolj prostora za rast in da druga drugi ne jemljejo svetlobe.

V višje vrste posadite solato, redkvice, krešo in zelišča.

Kaj posaditi

Kaj bo uspevalo, je odvisno predvsem od lege vašega balkona oziroma terase. Preden domov prinesete prve sadike, opazujte, koliko časa je kateri del balkona oziroma terase izpostavljen soncu. Izberite ustrezno steno, ob katero boste postavili vertikalni vrt. Ob sajenju upoštevajte pravila dobrih in slabih sosedov.

Večinoma osončen balkon

Če je vaš balkon orientiran na jug ali jugozahod in je torej precejšen del dneva izpostavljen soncu, lahko zasadite številna zelišča. Med njimi so recimo rožmarin, bazilika, peteršilj, melisa, timijan, meta …

Če si želite gojiti zelenjavo, lahko izbirate med paradižnikom, papriko, stročjim fižolom, uspevale bodo tudi redkvice, korenje, čebula, češnjev paradižnik, feferoni, solata, radič …

Kaj pa sadje? Poseben delček vrtička lahko namenite jagodam, ki bodo razveselile predvsem otroke. V določenih prodajalnah so na voljo tudi sadike malin in borovnic, ki so prilagojene rasti v lončkih.

Le nekaj ur sonca

Če na vašo teraso ali balkon sonce sije vsaj okoli 6 ur na dan, potem lahko brez težav posadite številna zelišča. Rožmarin, timijan, peteršilj, koper, meta, bazilika, pehtran … in še številna druga zelišča bodo uspevala brez težav. Za paradižnike utegne biti sonca premalo.

Senčna lega

V popolnoma senčnem okolju lahko poskusite z rožmarinom in meto.

Kakšen naj bo vrtiček?

V prodajalnah so na voljo že izdelani navpični vrtovi, ki jih preprosto premikate po prostoru, saj so na koleščkih, na voljo so konstrukcije z izdelanim sistemom za namakanje. Povsem lepo je tudi, če si omislite police, na katere preprosto postavite lončke oziroma korita, v katera boste zasadili rastline. Z nekaj domišljije in spretnosti lahko izdelate tudi viseči vertikalni vrt iz plastenk, uporabite lestev, na stopničke katere postavite lončke in korita ali kar stare lonce in skodelice ter s tem ustvarite še bolj domačno vzdušje.vetrikalni cvetlični vrt

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako vzdrževati kosilnico?
Naslednji članekKaj potrebujete za postavitev zimskega vrta?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.