Kako se znebiti plevela

plevel

Plevel, roko na srce, ni dobrodošel na nobenem (urejenem) vrtu ali dvorišču. Moti tako okrasni kot zelenjavni vrt, če se razrašča med peskom, tlakovci, kamni. Kako se za trajno znebiti?

Seveda so v prodajalnah na voljo najrazličnejše kemikalije, a s tem, ko te nanašate na plevel, hkrati zastrupljate tudi ostale rastline in prst, česar pa si verjetno ne želite.

Prvi korak: roke in motika

Najbolj običajen (a žal tudi dolgotrajen) postopek je, če plevel odstranjujete ročno. Drugega za drugim izpulite. Pri tem pazite, da izločite rastlino in njeno korenino v celoti. Pri trši podlagi si pomagajte z motiko.

Zastirka

Zastirka je odličen način, kako zagotoviti, da prst ostane dalj časa vlažna, hkrati pa preprečiti, da bi se razraščal plevel. Uporabite lahko kar listje, ki je jeseni odpadlo z drevja in ste ga nagrabili na kup ter zmleli.

Lahko si omislite tudi zastirko iz lubja, ki je naravno in estetsko. Zaradi vremenskih vplivov in vlage ščasoma propade in obogati zemljo, vi pa le dodate novo sveže lubje. Z uporabo lubja ščitite tudi koreninske sisteme rastlin, naj bodo to okrasne rože ali drevje. Podobno funkcijo (estetska in zaščita pred ekstremnimi razmerami) ima tudi žaganje.

Pleveled tlakovci in kamni oziroma peskom

Če ste se odločili za dekorativni rob iz večjih kamnov ali peska, pod nasutje obvezno položite folijo proti plevelu. Če se plevel vseeno prebije skoznjo, plevel popršite s kisom (lahko je alkoholni, vinski ali jabolčni). Sčasoma se bo plevel posušil. Uporabite lahko tudi merico vodke, ki ji dodate nekaj vode in nekaj kapljic običajnega detergenta. Za še hitrejši učinek škropite ob močnem soncu.

Posujte s soljo ali sodo bikarbono. Na ta način boste vplivali na bazičnost tal, kar pa plevelu ne ustreza in bo ščasoma propadel.

Ukrepa nista primerna za zelenjavni ali zeliščni vrt, saj boste poleg plevela uničili tudi preostale rastline.

Na zelenjavnem vrtu se še vedno v boju proti plevelu odlično obnese črna folija. Ta preprečuje, da bi ob svetlobi in vlaki vzklil pevel in se razbohotil na vaši zelenjavni gredici.

Trik z vrelo vodo

Da, tudi ta dobri stari trik deluje. Vrelo vodo polijte, kjer se razrašča plevel, in ga poparite. Verjetno eno manjše vedro ne bo dovolj – potrebovali jih boste kar nekaj, a vztrajnost se splača.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAjdovščina dobiva več kot sto novih stanovanj
Naslednji članekCeste iz odpadnega papirja so lahko nova prihodnost
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.