Ceste iz odpadnega papirja so lahko nova prihodnost

Gradnja papirnatih cest v Španiji
Gradnja papirnatih cest v Španiji

Ceste so izjemnega pomena v našem vsakdanu. Imajo direktno povezavo z našimi življenji in ekonomijo. Obenem pa so še tesneje povezane z okoljem. Močno vplivajo na okolje, zato strokovnjaki že dolgo iščejo ustrezne nadomestke za asfalt in beton. Cesta iz recikliranega materiala se sliši zanimivo, cesta iz odpadnega papirja pa dokaj noro. Ampak točno to počnejo v Španiji. Ceste gradijo iz recikliranega papirja.

Trije pilotni projekti, ki bi lahko spremenili svet

V bližini mesta Valencia, se gradijo ceste iz papirja. Špansko podjetje Acciona uporablja papir oziroma papirnati pepel namesto cementa, ki je osnovni del novih cest. »Pri izdelovanju cest potrebujemo najmočnejše materiale. Po navadi se za to uporablja cement. Ta papirnati pepel ni le videti kot cement, ampak ustreza vsem tehničnim določilom kot cement. Poleg tega pa je tudi veliko bolj prijazno do okolja,« je pojasnil direktor podjetja.

Dodal je, da bodo s pomočjo papirja zmanjšali njihovo ogljično sled v zraku. »Potencial, ki ga ima naš projekt, je enormen. Izračunali smo, da lahko zmanjšamo približno sedemdeset odstotkov vseh emisij CO2, ki nastanejo. Prav tako bi lahko na strani pustili več kot 18 tisoč ton cementa na leto,« je še dodal.

Papirnati pepel, ki ga uporabljajo namesto cementa
Papirnati pepel, ki ga uporabljajo namesto cementa

Cesta v La Fondala Figueiri je ena izmed treh projektov, ki jih vodi podjetje. S tem želi dokazati njihove izračune. Svoje projekte in idejo želi razširiti tudi v mednarodne vode. Kako točno pa uporabljajo papir?

Problem, ki ga povzroča cementna industrija

Za grajenje cest ne uporabljajo pisarniškega papirja, kot ga poznamo mi. Snov, ki so jo opisali kot papirnati pepel, nastane po recikliranju starega papirja. Pepel oziroma ostanki, ki niso več uporabni. Prav to je tisto, kar bo nadomestilo cement pri gradnji cest. Kar uporabljajo je doslej romalo na smetišča in višalo goro smeti. Zdaj pa je ponovno uporabljeno, čeprav je do zdaj veljalo za končni odpadek, ki nima možnosti nove uporabe. Njihovo idejo so že podprli okoljevarstveniki, ki so navdušeni nad njihovo idejo in vsem izračuni, ki so jih ponudili.

Cementna industrija, ki naj bi zakrivila trikrat več emisij kot letalska
Cementna industrija, ki naj bi zakrivila trikrat več emisij kot letalska

Mnoge raziskave so že potrdile težavo, ki jo ima cementna industrija. Sodeč po ameriški raziskavi, ki je bila opravljena leta 2019, so emisije ogljikovega dioksida v cementni industriji kar trikrat višje kot v letalstvu. V času raziskave je letalska industrija ustvarila 0,9 milijarde ton emisij, cementna pa kar 2,7 milijarde. Sorodna raziskava pravi, da naj bi bila gradbena industrija že tako odgovorna za skoraj štirideset odstotkov vseh nastalih emisij.

Prejšnji članekKako se znebiti plevela
Naslednji članekMünchenski IAA Mobility: Kaj bomo prvič videli?
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.