Sponzorirano

Kako očistiti žleb?

žleb, poln listja
Sponzorirano

Žlebovi  opravljajo pomembno vlogo odvajanja meteorne vode. Da lahko opravljajo svojo funkcijo, jih moramo vsaj dvakrat letno ali pogosteje preveriti. Preveriti je treba predvsem njihovo tesnost in jih očistiti, da ne pride do zamakanja.

Čiščenje žlebov

Najbolj priporočljivo je, da žlebove očistite (vsaj) dvakrat letno; jeseni in spomladi (lahko seveda pogosteje), ko se v njih nabere odpadno listje in ostala umazanija s strehe oziroma »ostanki« zimskega vremena, ki lahko žleb zamašijo. Če čiščenja ne opravite, se lahko v zamašenem žlebu začne razvijati mah, zaredijo se lahko številne živali, pojavi se lahko vlaga, vodni madeži na stenah …  posledično voda ne more normalno odtekati in nastane lahko tudi resna težava – zamakanje.

Sponzorirano

Mnogi se čiščenja lotijo sami, ob tem pa je obvezna oprema seveda lestev. Če imate nepremičnino, ki je visoka in niste povsem prepričani, da zmorete in znate sami, obstaja kar nekaj ponudnikov čiščenja žlebov, ki to opravijo hitro in učinkovito.

Vedeti morate, da se najtrdovratnejša umazanija največkrat zadržuje v vertikalnih delih žlebov, to pa lahko seveda vpliva tudi na horizontalne dele ob strehi.

Poleg lestve lahko tako za čiščenje potrebujete različne palice ali njim podobno orodje, ki vam lahko pomaga pri odstranjevanju nečistoč. Predvsem pri čiščenju horizontalnega dela žlebov pa se tega lahko lotite kar z roko. Pri tem uporabite rokavice, da se zavarujete pred ostrimi robovi, v nečistočah pa zavetje najde tudi marsikatera živalica.

Zelo pomembno je, da se na žlebove ne naslanjate, saj niso namenjeni temu, da zdržijo celo človeško težo.

Pri čiščenju bodite pozorni na morebitne poškodbe, saj je te treba čim prej odpraviti.

Če imate čiste žlebove, lahko posledično nemoteno zbirate tudi deževnico, ki jo brez težav uporabite na mnogo načinov in tako prispevate k večji samooskrbi ter bolj trajnostnemu načinu življenja in si znižate stroške. O uporabi deževnice v gospodinjstvu smo že pisali.

Urednica portala MojPrihranek.si

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version