Kako narediti strašilo?

Kako narediti strašilo?
Kako narediti strašilo?

Strašilo lahko ustvarimo v vseh možnih velikostih, barvah in oblikah, saj nas pri tem vodi le naša domišljija. Kljub neskončnosti naše domišljije pa smo omejeni z eno stvarjo, in to je namen strašila.

Že samo ime nam pove, kaj točno si želimo od strašila. Želimo si, da straši in odganja ptice iz našega vrta, sadovnjaka oziroma s pridelkov nasploh. Čeprav se zdi postavitev strašila preprosta stvar, se za njo skriva obilica manjših stvari, na katere moramo biti pozorni. Za vas smo preverili, česa se je pametno držati pri postavitvi strašila in čemu se je pametno izogibati.

Kaj moramo vedeti pred postavljanjem strašila

Še preden se lotimo izdelave strašila, moramo vzeti v obzir nekaj manjših predpriprav. Te vam bodo prihranile čas, skrbi in denar.

Recikliranje starih stvari

Lepoto v ustvarjanju strašila bomo našli v uporabi starih stvari, torej z recikliranjem. Stara oblačila, metle, CD plošče, lonci in še kaj. Vse, kar potrebujete za strašilo, je že nekje v vašem domu. Če slučajno tega nimate, vprašajte sosede.

Upoštevanje narave

Izogibajte se uporabi stvari, ki bi lahko poškodovale mimoidoče živali. Tu mislimo predvsem na ostre predmete, ki bi lahko padli na žival ali pa bi se ptica vanje urezala.

Prostor postavitve

Strašilo boste morali na vsake toliko časa premakniti, saj se ptice po nekaj dneh nanje navadijo in ne pričakujejo nevarnosti. Vsekakor jih postavite zraven zelenjave oziroma sadja, ki je najbližje udaru ptic in ga zelo cenite.

Pazite na sosede

Vaše strašilo lahko postane tudi kot strašilo iz grozljivke. Čeprav so taki dogodki zelo redki, se vsekakor prej posvetujte s sosedom, da ga ne bi prestrašili ob vsakodnevnem sprehodu. Saj veste, za vsak slučaj.

Še pred izdelavo strašila morate vedeti nekaj stvari, ki vam bodo prišle še kako prav.
Še pred izdelavo strašila morate vedeti nekaj stvari, ki vam bodo prišle še kako prav.

Kako narediti strašilo?

  • Začnite z ogrodjem. Za to lahko uporabite stare kole, palice, veje ali drogove. Pazite na stare žeblje ali vijake, ki bi lahko ranili vas ali živali. Vsekakor pa mora biti pokončna palica (ali karkoli ste izbrali) zapičena v zemljo, da ne bo strašilo padlo že po nekaj urah dela.
  • Vezni del ogrodja. Za to, da bodo lahko deli ogrodja stali pokonci, boste rabili nek vezni del. Za to lahko uporabite žico, kable ali pa kar žeblje in kladivo. Če ne želite pretiravati z izgledoma se držite oblike križa. To vam bo olajšalo tudi naslednje korake.
  • Telo strašila. Tu lahko uporabite stara oblačila, krpe, vreče, papir, ponjave ali karkoli drugega, kar vam pade na pamet. V obzir vzemite tudi vedra in škatle. Oblecite ga tako kot bi oblekli sebe, če bi bili za en dan strašilo.
  • Glava strašila. Najboljša izbira je stara žoga, ki je odbrcala svoje. Lahko pa uporabite tudi lonce, škatle, plastenke in napolnjene žaklje. Lahko pa se odločite za klasiko, ki je s slamo napolnjena prevleka za vzglavnik. Klasika je vedno nepremagljiva.
  • Dodatki za strašilo. Prepustite se domišljiji, saj je tu potreba po njej velika. Strašilu dodajte stvari, ki so glasne ali pa odsevajo svetlobo. Folija, CD-ji, konzerve ali pokrovčki plastenk. Domišljija vam bo prišla prav, če želite kljub nasvetu prestrašiti soseda ali ženo.

Ideje za strašilo

Za lažje ustvarjanje smo poiskali nekaj fotografij strašil, ki jih lahko vzamete kot model. Čeprav je posnemanje najlepša pohvala, si vseeno vzemite nekaj ur brskanja po domišljiji in ustvarite strašilo, ki bi se ga še vi sami bali.

Prejšnji članekHišica, izdelana nalašč za preživljanje karantene
Naslednji članekKam z listjem, travo in vejami?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.