Kam z listjem, travo in vejami?

Poln zabojnik za biološke odpadke

Pomlad je obdobje, ki ga poleg prijetnejših temperatur zaznamuje tudi urejanje in drugo delo na vrtu. To se izkazuje v večji količini bioloških odpadkov, kot so denimo odpadlo listje, pokošena trava, odmrle veje in podobno. Pa veste, kam s tovrstnimi odpadki?

Vej, trave in drugih vrtnih odpadkov nikakor ne smete puščati na javnih zelenicah in pločnikih, ne odlagajte jih ob zabojnike, prav tako pa tovrstni odpadki nikakor ne spadajo ne v gozd niti ob gozdni rob.

Odvrzite jih pravilno, da bo za njih lahko poskrbelo komunalno podjetje

Odpadki, ki nastanejo pri urejanju vrta, spadajo v zabojnik za bioodpadke, lahko pa jih pripravite v rjave tipizirane vrečke, ki jih na dan odvoza bioodpadkov postavite na prevzemno mesto poleg rjavega zabojnika. Vendar pozor, to velja samo za zbirna mesta, odlaganje tipiziranih vrečk ob podzemnih zbiralnicah ni dovoljeno. Naenkrat lahko pripravite do pet vrečk, pri čemer teža posamezne vrečke ne sme presegati deset kilogramov. Spomladi se uvede tudi tedenski urnik praznjenja zabojnikov za biološke odpadke, zato načeloma ne bi smelo biti težav s prepolnimi zabojniki. Če pa je količina odpadkov (pre)velika, pa jih sami odpeljite v zbirni center in jih odvrzite med zeleni odrez.

Kurjenje nikakor ne pride v poštev

Predvsem v ruralnih okoljih se marsikdo odloči za kurjenje tovrstnih odpadkov. A to je v bivalnih in naravnih okoljih prepovedano, saj zaradi požarov v naravi nastaja velika okoljska škoda, pri kurjenju pa se širi tudi neprijeten vonj, kar je problematično zlasti v ubranih okoljih. Posebej skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da se zaradi ognja, ki ne razvije dovolj visoke temperature, v zrak sproščajo strupeni plini, dim ter saje, ki so škodljivi za zdravje. Prav tako ni dovoljeno kuriti odpadkov v kurilnih napravah. Obenem imajo v tem času gasilci, zaradi »vrtnih« požarov polne roke dela. V primeru, da vas pri kurjenju v bivalnem ali naravnem okolju opazijo redarji, vam grozi kazen do 4100 evrov.

>> Kam s pokošeno travo?

Odpadke kompostirajte

Ena od praktičnih in bolj cenovno ugodnih rešitev je, da odpadke kompostirate in celo ponovno uporabite pri nadaljnjem delu na vrtu. Ob tem boste uslugo naredili tudi našemu planetu.

PREKODelo in dom
VIRSnaga
Prejšnji članekKako narediti strašilo?
Naslednji članekV februarju kar 42 % manj gradbenih dovoljenj za stavbe, površina manjša za 38 %
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.