Hišica, izdelana nalašč za preživljanje karantene

zunanjost kabine

Skupina študentov z Inštituta za napredno arhitekturo Katalonije (IAAC) Valldaura Labs je v 5 mesecih zasnovala in zgradila prijazno arhitekturno rešitev za preživljanje karantene. The Voxel je namreč 12 kvadratnih metrov prostorna kabina, ki je v celoti zgrajena iz CLT strukturnega lesa. Namenjena je samoizolaciji, zgrajena pa je bila kot odziv na trenutno krizo pandemije novega koronavirusa.

Ambiciozen projektlesena notranjost

Gosti gozd Collserole v Barceloni se je v samo petih mesecih spremenil v resnično ambiciozen projekt na področju ekološke arhitekture. Projekt The Voxel je bil zasnovan in izdelan v času magistrskega študija MAEBB 2019-2020 s svetovanjem skupine strokovnjakov, ki so jo oblikovali direktorji magisterija Daniel Ibáñez in Vicente Guallart, energetski strokovnjak Oscar Aceves, strokovnjak za vodo Jochen Scheerer in med drugim tudi arhitekta Elena Orte in Guillermo Sevillano.

Prihodnost gradbeništva

Kabina je zgrajena iz CLT plošč, ki predstavljajo prihodnost gradbeništva. So del generacije zelenih zgradb, ki prispevajo boju proti podnebnim spremembam. Skupina je za gradnjo potrebovala 40 alepskih borovcev, ki so bili posekani v dosegu manj kot kilometer od gradbišča. Bore so nato zbrusili, predelali in stisnili v 30 CLT plošč, ki so oblikovale 12 kvadratnih metrov prostorno kabino. Namesto kovinskih povezav med ploščami je skupina uporabila lesene sklepe in mozaike, s katerimi je še dodatno zmanjšala ogljični odtis projekta.

notranjost kabine
Lesena notranjost hišice.

Krožna presnova

Čez lesene plošče so nato položili izolacijo iz plute, nanjo pa požgano ‘leseno kožo’. Leseno kožo so pripravili z uporabo japonske tehnike Shou Sugi Ban, ki skrbi, da je stavba zaščitena pred dežjem.

Laboratoriji Valldaura so znani po svojem zanimanju za raziskovanje meja samooskrbe, zato so tudi pri projektu The Voxel skušali doseči čim večjo neodvisnost stavbe. V ta namen ima stavba sončne kolektorje in neodvisni baterijski hranilnik, ki skrbi za razsvetljavo in naprave enega prebivalca. Poleg tega so poskrbeli za sistem zbiranja deževnice in recikliranja odpadne vode.

notranjost kabine
Lesena notranjost hišice.

Gradnja iz CLT lesa je iz leta v leto bolj priljubljena in pogosta, saj predstavlja prihodnost trajnostnega gradbeništva. Poleg tega je projekt The Voxel nazoren dokaz prihajajoče napredne in ekološke arhitekturne paradigme, ki uporablja lokalne materiale in industrializirane tehnike. Inštitut za napredno arhitekturo Katalonije Valldaura Labs, pobudnik projekta, se je v svojem poslanstvu izrecno zavezal, da bo skozi oblikovanje urbanemu okolju zagotavljal znanje o gozdu in njegovi pomembnosti.

kabina zunanjost zvečer
Bi preživel svojo karanteno v takšni ekološki kabini?
VIRInhabitat
Prejšnji članekTesla v tajnosti gradi novo baterijo
Naslednji članekKako narediti strašilo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.