Izdelajte zeliščnega polža!

zeliščni polž

Zeliščni polž ali zeliščna spirala je zelo praktičen “dom” za zelišča, saj skoraj v celoti skrbi zase. Poleg tega polepša vsak vrt, v njem pa lahko gojimo različna zelišča. Polž se namreč vzpenja, zaradi česar ima visoka in nizka rastišča v enem. Zato lahko v njem rastejo zelišča s popolnoma različnimi zahtevami glede rastnih pogojev. Polž poleg tega ne zavzame veliko prostora in časa.

Lega

Večini zelišč ugaja lega ter vsaj pet ur sonca na dan. Dobra lokacija za zeliščni vrt je ravna ali rahlo nagnjena parcela, obrnjena na jug, jugozahod ali jugovzhod. Postavimo ga lahko tudi blizu hiše in imam tako zelišča ves čas pri roki.

Material

Najcenejša varianta je okoliški kamen ali stare opeke. Če se odločimo, da bomo polža postavili iz kamenja, potrebujemo 1 x 2 m prostora na vrtu. Povprečen polž je premera 120cm, višina pa je običajno od 90 do 120 cm. Polži so različnih velikosti, lahko tudi do premera 300 cm. Ogrodje je lahko tudi iz lesa; najbolje se obnese macesen ali drugi les, odporen proti vremenskim spremembam.

zeliščni polž

Postopek

S tal očistimo travo in položimo kamenje v prvo vrsto ter ustvarimo želeno obliko. V prazne prostore med kamenjem nasujemo zemljo in nadaljujemo z naslednjim zavojem v višino. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo želene višine polža. Zemlja na dnu spirale mora biti manj propustna (zadrževati mora vlago), proti vrhu pa lažja in bolj peščena.

Sajenje zelišč

Na najvišji točki posadimo zelišča, ki potrebujejo več sonca in manj vlage, voda namreč hitro odteče v nižje predele polža. V sredinskem delu posadimo zelišča, ki potrebujejo nekoliko več vode. Tako nadaljujemo do najnižje točke, kjer posadimo zelišča, ki imajo rada vlažno prst ali celo stoječo vodo. Na ta način imajo vsa zelišča toliko vode, kot je potrebujejo.

Peteršilj

Na vrh posadite sredozemska zelišča, ki obožujejo neposredno sončno svetlobo (rožmarin, sivka, origano, timijan, majaron, šetraj). V sredino posadite rastline, ki dobro uspevajo v relativno vlažnih in toplih pogojih (koper, drobnjak, žajbelj, peteršilj, česen, laški smilj). Na dno posadite zelišča, ki najbolje uspevajo v vlažnih in senčnih pogojih (vodna kreša, boraga, meta, krebuljica, melisa, koriander).

Skrb za zeliščnega polža

Zeliščnega polža ni potrebno pogosto zalivati. Zalivamo ga le enkrat do dvakrat na teden in to ročno. V sušnih obdobjih je polža seveda potrebno večkrat zaliti.

 

Prejšnji članekSodeluj v poletnih programih Zveze Sonček in uživaj v poletju
Naslednji članekSILVANOLIN® – Najučinkovitejša zaščita za les

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.