Čiščenje žlebov je nujno potrebno opravilo, nikar ne pozabite nanj

Žlebove, ki opravljajo pomembno vlogo odvajanja meteorne vode, je potrebno vsaj dvakrat letno pregledati, preveriti tesnost in očistiti, da se izognete vsem težavam, ki se lahko sicer pojavijo.

Materiali

Žlebovi so lahko narejeni iz različnih materialov in na različne načine. Najpogosteje uporabljen material je pocinkana barvna pločevina, ki ima relativno dolgo življenjsko dobo (20–30 let). Spoji pri teh vrstah žlebov so zaključeni s tesnilnimi masami, ki se morajo skozi leta obnavljati. Sicer pa gre za cenejšo možnost, saj v nasprotju z žlebovi, ki so lahko iz nerjaveče pločevine, titacinka ali bakra, stane manj. Zadnji trije materiali pa imajo sicer precej daljšo življenjsko dobo, do kar 70 let. Prav tako so spoji obstojnejši in bolj vodotesni, saj so spajajo z lotanjem, vendar so dražji.

Postavitev žleba

Postavitev žleba je možna na dva načina. Pri prvem je žleb viden, postavljen je na koncu strehe, da se voda iz nje steka direktno vanj, nato pa v odtok. Pri takšnem načinu vgradnje obstaja manjša možnost zamakanja vode iz žleba v konstrukcijo, če je žleb nepravilno postavljen. Prav tako gre za bolj pogost način postavitve.

Drugi način je nekoliko bolj estetsko privlačen, saj žleb ni viden, temveč skrit v sam rob strehe. Pri tem pa je nujno, da žleb postavi strokovnjak, da ne pride do zamakanja pod konstrukcijo.

Čiščenje žlebov

Najbolj priporočljivo je, da žlebove očistite (vsaj) dvakrat letno; jeseni in spomladi (lahko seveda pogosteje), ko se v njih nabere odpadno listje in ostala umazanija s strehe oziroma »ostanki« zimskega vremena, ki lahko žleb zamašijo. Če čiščenja ne opravite, se lahko v zamašenem žlebu začne razvijati mah, zaredijo se lahko številne živali, pojavi se lahko vlaga, vodni madeži na stenah …  posledično voda ne more normalno odtekati in nastane lahko tudi resna težava – zamakanje.

 

Mnogi se čiščenja lotijo sami, ob tem pa je obvezna oprema seveda lestev. Če imate nepremičnino, ki je visoka in niste povsem prepričani, da zmorete in znate sami, obstaja kar nekaj ponudnikov čiščenja žlebov, ki s tem opravilom opravijo hitro in učinkovito.

Vedeti morate, da se najtrdovratnejša umazanija največkrat zadržuje v vertikalnih delih žlebov, to pa lahko seveda vpliva tudi na horizontalne dele ob strehi. Poleg lestve lahko tako za čiščenje uporabite različne palice ali njim podobno orodje, ki vam lahko pomaga pri odstranjevanju nečistoč. Predvsem pri čiščenju horizontalnega dela žlebov pa se tega lahko lotite kar z roko. Pri tem uporabite rokavice, da se zavarujete prej ostrimi predmeti, robovi ali živalmi, ki se lahko skrivajo v nečistočah.

Zelo pomembno je, da se na žlebove ne naslanjate, saj niso namenjeni temu, da zdržijo celo človeško težo.

Pri čiščenju bodite pozorni na morebitne poškodbe, saj je te treba čim prej odpraviti.

Če imate čiste žlebove, lahko posledično nemoteno zbirate tudi deževnico, ki jo brez težav uporabite na mnogo načinov in tako prispevate k večji samooskrbi ter bolj trajnostnemu načinu življenja in si znižate stroške. O uporabi deževnice v gospodinjstvu smo že pisali.

Maja Markovič

Novinarka

Prejšnji članekKdaj ste nazadnje očistili odtok?
Naslednji članekPet ključnih argumentov za kovinsko kritino Gerard
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.