Bazen, katero vrsto izbrati in zakaj

Na tržišču je več vrst bazenov, kar lahko za nas predstavlja veliko vprašanj. Glavno izmed njih je, kateri bazen izbrati. Najbolj poznane vrste bazenov so betonski, montažni, poliestrski, liner bazen, INOX bazen in stiroporni bazen. Poglejte si, kaj točno pomeni posamezna vrsta bazena in koliko bi vas stala izgradnja in nakup.

Betonski bazen

Za betonske bazene načeloma velja, da so dražji, a tudi najboljši. Izgradnja je težka in bo najverjetneje potrebovala pomoč gradbene ekipe in nadzornika.
Cena samoizgradnje: 1000 € in navzgor.
Cena gradbene ekipe: 1000 € / m2.

Montažni bazen

Je prostoječi bazen, ki zajema veliko skupino bazenov. Od tistih, ki jih lahko kupimo v trgovini, do tistih, za katere bi zgradili še nosilno konstrukcijo (ti so dražji). Postavimo jih na travnato, betonsko ali peščeno podlago. Lahko pa jih delno vkopljemo v tla ter jim zgradimo konstrukcijo.
Cena: vse od 70 € pa tja do 1500 € (odvisno od velikosti in dodatkov kot je filter.)

Ena izmed različic montažnega bazena, ki je v tem primeru obdan z delno konstrukcijo.
Ena izmed različic montažnega bazena, ki je v tem primeru obdan z delno konstrukcijo.

Bazen INOX

Je za tiste najzahtevnejše kupce, saj je bazen izdelan iz plemenitega jekla. Bazen je vrhunskega videza in prilagodljive izdelave. Lahko so izdelani in sestavljeni v enem kosu, lahko pa se dostavijo v kosih.
Cena: 55.000 do 100.000 € (celotna izdelava).

Čudovit INOX bazen.
Čudovit INOX bazen.

Poliestrski bazen

Prednosti takega bazena so enostavna gradnja, vzdrževanje in dolgotrajnost. So izdelani na princip »školjke«, ki vam jo mojstri izdelajo in dostavijo. Največkrat je ovalne oblike, lahko pa so tudi drugačnih oblik in z različnimi elementi (cene so višje).
Cena: 250 € / m2 (8x4x1,5 m).

Poliestrski bazeni
Poliestrski bazeni

Liner bazen

Je novost, ki se je hitro prijela. Narejen iz več materialov in z različnimi tehnikami. Les, stiropor, beton, siporeks, pločevina in opeka. Zadnje čase pa se vseeno najbolj uporabljajo STIROPOOL zidaki, ki so odlična toplotna izolacija. Hkrati pa so cenovno ugodni ter izjemno prilagodljivi pri oblikovanju.
Cena: 300 € / m2

Bazen, ki se ga zgradi iz stiropornih zidakov.
Bazen, ki se ga zgradi iz stiropornih zidakov.

Dodatna oprema lahko stane več kot bazen

Dodatna oprema je lahko nujna (filtrirni sistem, lestve …) ali pa je le »modni dodatek« k bazenu. To so razni protitočni sistemi, osvetlitve, masažerji, strešne kritine, grelci vode, slapovi, gejzirji in tako dalje. Vse te stvari lahko ceno izgradnje ali nakupa bazena vsaj podvojijo, če ne še več.

Za bazene do 60 m2, v Sloveniji ne potrebujemo gradbenega dovoljenja.

Cena vzdrževanja (elektrika, voda,..) je približno 300 € na leto.

Pomembno je redno čiščenje in vzdrževanje.

Slovenija ima dobro zaledje prodajaln bazenov

K sreči je Slovenija država, ki ima več kot 100 trgovin, ki se ukvarjajo s prodajo bazenov in dodatne opreme. Nekaj pa jih je za to specializirana in vam bo pomagala pri čisto vsakem vprašanju. Od želje, ideje, izgradnje in oskrbe. Kaj je lepše kot za nasvet vprašati nekoga, ki se s tem preživlja.

Prejšnji članekLažni poleti za goreče popotnike
Naslednji članekKako do okolju prijaznega piknika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.