Kako do okolju prijaznega piknika

Poletje je idealen čas za piknike, še posebej v trenutnem obdobju, ko nas narava kliče k sebi, pri čemer smo lahko od drugih ljudi primerno oddaljeni. Da pa ne bomo s seboj v naravo nosili plastičnih posodic in plastenk, predstavljamo nekaj nasvetov, s katerimi bodo vaši pikniki bolj okolju prijazni.

Znebite se odpadkov

Papirnati ali plastični kozarci, krožniki in pribor ustvarijo veliko odpadkov. Namesto tega uporabite serviete iz blaga in pripravite hrano, ki ne potrebuje krožnikov, se pravi tako, ki jo lahko pojeste kar z rokami. Sendviči so na primer odlična izbira. S seboj prinesite kozarčke za večkratno uporabo, ki jih nato lahko odnesete s seboj domov in na ta način ne onesnažujete okolja z nepotrebno plastiko.

Sendvič

Priprava hrane

S podpiranjem lokalnih pridelovalcev smo najbolj trajnostni. Kupujte hrano pri lokalnih kmetih ali na tržnici. Če se le da, se tja odpravite s kolesom in s seboj prinesite embalažo ter prodajalce prosite, da vam hrano dajo brez embalaže. Govedoreja naj bi najbolj onesnaževala naš planet – morda se ji lahko poskusite upreti. Tudi če ste vsejedi, je občasni vegetarijanski piknik okolju prijazna izbira. Če po koncu piknika ostane nekaj odpadkov, kot so na primer olupki pomaranče, teh odpadkov ne puščajte kar v naravi. Odnesite jih s seboj domov in jih odvrzite na kompost.

Žar

Če mislite peči na žaru na pikniku, načrtujte vnaprej. Žar lahko v zrak izpusti veliko izpustov, če pa se peke lotite pravilno, je lahko žar celo boljši za okolje kot kuha v kuhinji. Če recimo uporabljate kuhalnik na sončno energijo, je to odlična alternativa. V nasprotnem primeru pa uporabite naravno oglje. Pri tem pa seveda pazite, da ponesreči ne zanetite požara. Prav tako s seboj odnesite vse smeti, ki nastanejo pri peki.

Tleče oglje

Družabne igre

Za piknik ne potrebujete veliko iger in pripomočkov. Frizbi je dobra izbira, ker ne zavzame veliko prostora. Prav tako kolebnica ali žoga. Razmišljajte v tej smeri, da igre ne zavzamejo veliko prostora in ne ustvarijo nepotrebnih odpadkov.

Odganjanje žuželk in insektov

Razpršila za odganjanje žuželk niso ravno najbolj ekološka izbira. Raje izberite naravne odganjalce žuželk, kot so na primer zdrobljeni cvetovi sivke. Sivkino olje je prav tako odlično za odganjanje žuželk in insektov, tudi komarjev. Prav tako lahko zmešate česen in limono, kar bo odganjalo insekte in celo nekaj živali, je pa vonj lahko neprijeten tudi za ljudi.

Sivka

Sončna krema

Uporabite kremo, ki ne vsebuje oktokrilena in je posledično varna za korale in okolje. Najboljša izbira so veganske sončne kreme. Ne pozabite se zaščititi tudi s klobukom. Sončno kremo je seveda treba nanašati redno, da se izognemo opeklinam.

Prevoz

Najbolj okolju prijazna izbira je seveda kolo, saj ne ustvarja izpustov. Če to ni mogoče, uporabite javni prevoz ali pa se na piknik odpravite samo z enim avtom, v katerega se usedete vsi, ne pa da vsak pride s svojim jeklenim konjičkom.

Kolo

VIRInhabitat
Prejšnji članekBazen, katero vrsto izbrati in zakaj
Naslednji članekCene stanovanj v višave, prodaja pa tone

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.