5 enostavnih novoletnih zaobljub za vrtičkarje

Zakaj ne bi k novoletnim zaobljubam dodali tudi nekaj vrtičkarskih? Gre za trend, ki je ravno v času korone doživel velik boom, ne glede na to ali imate velik vrt za hišo ali majhen vrtiček v stanovanju. Spodaj navajamo 5 enostavnih zaobljub za vrtičkarje, ki se jih bo enostavno in predvsem uporabno držati skozi celo leto.

1 Če še niste vrtičkar, to postanite

Kot smo že nakazali, za vrtičkanje ne potrebujete velikega vrta, lahko uporabite kar svoje stanovanje in različne rastline gojite v cvetličnih lončkih. O tem, kako ustvariti vrtiček kar v stanovanju, smo že pisali. Vrtičkanje ima mnogo prednosti, med drugim lahko tako kurite kalorije, vsekakor pa vpliva tudi na odklop od stresnega vsakdanjika. Vzgajanje rastlin je pravo terapevtsko opravilo, ki vas nauči tudi potrpljenja in navdaja s ponosom, ko uporabite lastne, domače rastline na krožniku.

2 Zmanjšajte obseg trate

Trata za hišo
Trata za hišo

Trate zahtevajo nenehno vzdrževanje, kar lahko precej stane. Če del te zamenjate z grmičevjem, trajnicami ali celo zelenjavo, boste porabili manj časa za košenje in manj denarja za gnojenje, zalivanje med sušo in spomladansko ali jesensko sejanje. Ta projekt lahko začnete celo zdaj, tako da delno travnik organsko »ubijete«. Vse, kar morate storiti, je, da izberete območje trave in ga zadušite s kompostom in ostarelim gnojem. Do pomladi bi moralo biti območje pripravljeno za sajenje. Uporabite torej trato okoli hiše bolj koristno.

3 Gojite domače rastline

To vam bo zares poenostavilo življenje. Domače rastline se namreč veliko lažje prilagajajo vremenskim vplivom. Domače rastline pomagajo vzdrževati tudi koristne populacije žuželk in ptic, ker privabljajo domače opraševalce in ptice, ki jih tuje rastline morda ne bi pritegnile.

4 Začnite s kompostnikom

Koš za biološke odpadke
Koš za biološke odpadke

Tu spet ne potrebujete dvorišča ali velikega prostora za ustvarjanje vrtnega komposta. Uporabite lahko majhne kompostnike. Kuhinjske ostanke, listje ali dvoriščne odpadke boste tako spremenili t. i. vrtnarsko črno zlato – s hranili bogat material za zemeljske rastline. Pridni in priročni vrtnarji lahko seveda zgradite lastne koše iz recikliranih materialov ali pa ga kupite v trgovini. To je tudi okolju prijazno delovanje, saj tako zmanjšujemo količino odpadkov.

5 V svojo vrtnarsko rutino dodajte eno novo trajnostno metodo

Če boste delali v harmoniji z naravo, namesto proti njej, boste izboljšali zdravje tal, izboljšali dobrote na svojem vrtu in zmanjšali negativne vplive na okolje ter zmanjšali nivo stresa. Obstaja veliko trajnostnih praks, s katerimi lahko povečate svoj užitek pri vrtnarjenju in ste okolju prijaznejši. En primer bi bila odločitev o odpravi kemičnih gnojil. Druga možnost bi bila denimo namestitev enega ali več sodov za dež, ki bi zajemali dež s strehe. To bi lahko nadalje uporabili za zalivanje oziroma namakanje.

Maja Markovič

Novinarka

VIRTreehuger.com
Prejšnji članekIndustrijske emisije ogljika lahko pretvorimo v gradbene materiale
Naslednji članekToyota predstavila električni C+pod, ki je manjši od Smarta
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.