Kako do vrtička kar v stanovanju?

Četudi nimate lastnega vrta ali terase, temveč živite v stanovanju, to ni več ovira za lastno pridelavo zelenjave ali za gojitev začimb, dišavnih ter drugih vrtnih rastlin po okusu. V svoje stanovanje lahko prinesete zeleno življenje. Hkrati dobite okusne, poceni in bolj ekološke pridelke, kot jih najdete na policah, pa še v trgovino vam ni treba. Precej enostavno lahko poskrbite za del samooskrbe, ki je vse bolj v trendu in tako poskrbite tudi za svoje dobre počutje. Med kuhanjem boste imeli tako določene sestavine kar na dosegu roke.

Kaj je primerno?

Seveda je potrebno najprej razmisliti o prostoru, ki ga imamo in tudi o tem, katere rastline so za tovrstno pridelavo primerne. Najbolje je, da gojimo tiste rastline, ki hitro dozorijo, kar omogoča, da pogosto ponovno sadimo, ali pa rastline, ki jih lahko velikokrat obiramo. Pametno se je posluževati tudi zelenjave, ki ima močen okus. Omogoča nam, da z njo neposredno in hitro izboljšamo okus našega kosila – gre za na primer poganjke čebule, česna ali drobnjaka. Zelo uporabna je zelenjava, ki ima užitna stebla in liste in jo sejemo zelo na gosto, saj lahko poganjke, ko zrastejo približno 15 cm, porežemo. Za to so primerne na primer bazilika, grah, bob, solate (najprimernejši sta berivka in rukola), ohrovti, špinače, drobnjak, ajda in podobno.

Najbolje je, da uporabljamo rastline nižje rasti, ki imajo tudi manjše plodove, na primer čili, mini paprike ali češnjev paradižnik. Na trgu je veliko mini oziroma male zelenjave, ki brez težav omogočajo takšno pridelovanje. Zelo primerna so tudi zelišča ali kalčki.

Pomembno je, da se prilagodimo lastnim željam in potrebam in glede na to izberemo najprimernejše rastline. Izberite tiste rastline, ki jih najpogosteje uživate in ki so enostavne za vzgajanje. Možnosti je ogromno. Najboljše je, da si lahko stanovanjski vrtiček prilagodimo povsem po svojih željah in seveda tudi zmožnostih.

Kje oziroma v čem? lončki za rože različnih barv

V stanovanju bodo gredice nadomestili zabojniki, lončki in korita. Najbolje je, da jih namestimo v prostor, kjer je največ sončne svetlobe – več kot jo je, bolje je. Če živite v majhnem stanovanju, lahko uporabite okenske police. Na teh je treba vsakih nekaj dni korito ali lonček obrniti, da omogočimo rastlini enakomerno količino svetlobe.

Najboljša izbira so glineni lončki, saj imajo stene, ki so prepustne za vlago, kar zmanjša nevarnost prenamočenosti zemlje in gnitja korenin. Lažje tudi preverimo vlažnost zemlje s preprostim trkanjem ob lonček, kajti zvok je bolj votel, če je zemlja suha. Vendar lahko uporabimo tudi lesene zaboje, plastično embalažo, stare posode, pletene košare, celo stare lesene predalnike ali karkoli podobnega.

Kako?

rastlina na okenski polici, na katero sije sonce.Ko se odločimo o prostoru, o pripomočku, v katerem bomo vrtiček gojili in ko izberemo najprimernejše rastline za nas, nas ne čaka več veliko dela. Potrebujemo zemljo, najprimernejša je kakovostna zemlja, polna hranil. Vanjo posejemo izbrane rastline po navodilih in zanje primerno poskrbimo. Pomembno je, da se zavedamo, da so rastline v veliki meri odvisne od nas, zato moramo redno skrbeti za njih. Predvsem jih moramo skrbno zalivati, saj je to njihov edini vodni vir in poskrbeti, da dobijo dovolj svetlobe.

Prednosti

Najpomembnejše je, da z doma pridelano zelenjavo ali zelišči poskrbimo za del samooskrbe, kar lahko pozitivno vpliva na naše okolje, zmanjšajo se odhodi v trgovino in uporaba plastične embalaže, uživamo domačo, ekološko in zato bolj zdravo zelenjavo, to pa pozitivno vpliva na naše dobro počutje in tudi na našo denarnico. Hkrati poživimo prostor, vanj vnesemo življenje in tudi sami dobimo pozitivno odgovornost. Pridelki so izjemno okusni, kar se bo odražalo na vašem krožniku. Poleg tega pa ne morejo zmrzniti, izognemo se puljenju plevela, močnemu vetru in morebitnim glodalcem, ki radi napadejo našo zelenjavo na vrtu.

Vedno imamo dejansko vse pred očmi in lahko spremljamo in uporabljamo rezultate našega vrtnarjenja.

Težave

Pojavijo se lahko tudi določene težave, ki jih je dobro upoštevati pri gojenju.

Primerna količina svetlobe je ključna. Poleti jo je lahko preveč, kar lahko nežne rastline požge, zato je treba biti pazljiv in poskrbeti, da vse strani dobijo enako količino svetlobe. Pozimi je skoraj vedno premalo svetlobe, pri čemer si lahko pomagamo z lučko za cvetenje, ki ne troši veliko električne energije.

Ogrevanje je lahko težava, zato poskusimo poskrbeti, da pod okensko polico, kjer raste zelenjava, radiatorje zapiramo ali pa jo gojimo kje, kjer v neposredni bližini ni ogrevanja.

Zračenje je izjemno pomembno, zato je priporočljivo, da ga izvajamo pogosto. Hkrati poskrbimo, da ne sejemo preveč na gosto, da lahko zrak neovirano kroži med rastlinami.

Če si želite bolj sodobnega pristopa, obstajajo celo naprave, ki so oblikovane za domače vrtičke in ustvarjajo naravno okolje, da lahko rastline nemotene rastejo, samodejno uravnavajo količino vode in svetlobe za vsakega od vrtičkov. Možnosti je res ogromno.

Hyundai Kitchen Nano naprava za sodobno gojenje rastlin v zaprtih prostorih.
Hyundai Kitchen Nano naprava za sodobno gojenje rastlin v zaprtih prostorih.

Vrtiček v stanovanju je zabavna in uporabna dejavnost, ki lahko izboljša naš vsakdan, zato kar pogumno. Tudi trenutni čas, je idealen za nov začetek.

Prejšnji članekGURS ustavlja določene aktivnosti – nove posplošene vrednosti nepremičnin komaj prihodnje leto
Naslednji članekKatera senčila izbrati

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.