Stroški prenove, na katere morda niste pomislili

Z nepremičninami, ne glede na to, ali gre za nakup nove, obnovo, ‘lepotne popravke’ – so običajno vedno povezani razmeroma visoki stroški. Poleg tistih očitnih, je treba v obzir vzeti še nekaj dodatnih, skritih stroškov.

Pri sami prodaji nepremičnine mnogi računajo na kupnino in ‘pozabijo’ na stroške, ki jih bodo nosili tudi kot prodajalci nepremičnine. Vse pogosteje je mogoče v oglasih tudi zaslediti, da prodajalec kot pogoj postavlja, da kupec prevzame stroške, vezane na davek na promet z nepremičninami, ki pa je sicer strošek prodajalca in ne kupca nepremičnine. O vse dodatnih stroških, ki se skrivajo pri prodaji nepremičnine in na katere moramo obvezno računati smo že pisali in več o tem si lahko preberete TUKAJ. Kako pa je s prenovo?

Prenova je kompleksen poseg, pri katerem se končni znesek skorajda vedno razlikuje od pričakovanega. Čeprav pridobite razmeroma točne ponudbe od obrtnikov, bo dejanski strošek na koncu lahko precej večji.

Zakaj?

Pogosto se zgodi, da se med adaptacijo ugotovi, da so težave z napeljavami, konstrukcijo ali da česa zaradi prvotnih napeljav ni mogoče izpeljati, brez da bi se opravila dodatna dela. Vse to seveda nanese kar nekaj dodatnih stroškov. Kolikšen bo dodaten strošek, je težko oceniti še tako izurjenemu mojstru. V kolikor menite, da določenega stroška morda ne bi zmogli poravnati, je najbolje, da se z izvajalci dogovorite o načinu obveščanja o dodatnih stroških in da se izvajajo le dela, ki jih vi odobrite.

Pripravite se na poseg

Najslabše je, če si sproti izmišljujete, kaj bi še postorili. Ko se lotite prenove, imejte jasno vizijo, kaj želite. Napravite si seznam vsega, kar želite opraviti. Sanacija ali zamenjava strehe, obnova fasade, dodatna izolacija fasade ali strehe, menjava oken, v notranjosti obdelava sten, menjava ploščic, podov, nov sistem prezračevanja, toplotna črpalka, sončne celice … razmislite do potankosti, kje želite imeti napeljane vodovodne cevi, kje bo kaj stalo v kopalnici, kje želite, da je napeljana elektrika (vtičnice, luči, stikala). Podrobnejši kot bo načrt, lažje, hitreje in bolj kakovostno bodo izvajalci lahko opravili delo. Sprotno izmišljevanje lahko pomeni dodatne posege, dvojno delo (recimo: že obdelano steno je treba ponovno ‘štemati’, prepeljati elektriko, ponovno kitati, gladiti, beliti …) in to lahko nanese kar nekaj dodatnih ur dela in stroškov.

Dokumentacija

Obsežnejša prenova terja določeno dokumentacijo. Če ste odločili za poseg, kot je recimo izvedba frčade, boste potrebovali gradbeno dovoljenje. Morda boste potrebovali tudi načrt arhitekta, dodatno dokumentacijo, zavarovanja … Računajte tudi na te stroške.

Nakup materiala

Običajno je ceneje, če material nakupi izvajalec, razen če za material, s katerim dela, določi dodatno maržo. Najbolje je, da vam izvajalec pripravi predračun. Vzemite si čas, preverite vse postavke. Obiščite trgovine z gradbenim materialom in preglejte, če so cene takšne, kot bi morale biti. Običajno se pri pripravi predračuna doda še ‘rezervni’ znesek za dodatne stroške. O teh se seveda pogovorimo z izvajalcem in opredelimo, kdaj in na kakšen način naj naj o teh obvesti.

Kaj, če življenje v stavbi med adaptacijo ne bo mogoče?

V primeru, da se adaptacija zavleče, da ste se lotili res temeljite in obsežne prenove oziroma se lotevate del, zaradi katerih je vaše življenje v nepremičnini začasno nemogoče, boste morali začasno poiskati novo bivališče. Ste pomislili, kje boste v tem času živeli? V kolikor se ne morete začasno preseliti k nikomur od sorodnikov ali znancem, boste morali začasno v najem. Računajte tudi na ta strošek. Poleg najemnine boste plačevali tudi dvojne stroške – za stanovanje, ki ga imate v začasnem najemu, in nepremičnino, ki jo prenavljate.

Prav tako se lahko zgodi, da boste morali za nekaj časa nekam shraniti stanovanjsko opremo. Rešitev je lahko najem skladišča. A tudi to predstavlja dodaten strošek.

Ne bodite pretirano skopuški

Včasih se nakopiči pri prenovi toliko stroškov, da jih želimo z izbiro manj kakovostnih materialov zmanjšati. To je sicer povsem logično, a ne pozabite na dobri stari pregovor, da ‘nikoli nisi tako bogat, da bi kupoval poceni’. Z izbiro cenenih in manj kakovostnih materialov si lahko nakopljete dodatne stroške, saj se bodo hitreje uničili, obrabili. Razmislite torej dobro, ali obstaja še kakšna možnost, da bi povečali svoj proračun in obnovo opravili čim bolj kakovostno.

Več del hkrati

Če je le mogoče, poskusite nabrati zajetnejši kupček denarja in opraviti čim več posegov hkrati. Stroški pri postopnem prenavljanju se lahko namreč podvajajo. Primer: Če se odločite za menjavo strehe, potem razmislite, ali želite imeti kje vgrajeno strešno okno in to opravite hkrati. Če imate namen v kratkem obnoviti fasado in opraviti sanacijo oziroma menjavo strehe, opravite prav tako raje oboje naenkrat. Če ne drugo, se izognete dvakratnemu strošku postavljanja odra.

Pri prenovi bodite torej previdni. Spremljajte delo izvajalcev, oziroma za nadzor prosite nekoga, ki se na to spozna in mu zaupate. Lotite se projekta z jasnimi cilji in natančno razdelanim načrtom. Tako ne bo nobeno delo izpuščeno in vse bo potekalo veliko bolj gladko in z manjšo možnostjo zapletov.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTako preprosto je očistiti aparate iz nerjavečega jekla
Naslednji članekNe odlagajte odpadkov v naravo – zbirni centri odpirajo vrata

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.