Spoznajte omet, ki ugodno vpliva na celoten imunski sistem

Predvsem v zadnjem obdobju se je verjetno vsakdo vsaj enkrat vprašal, kaj lahko sam stori, da izboljša svoj imunski sistem in poskrbi za boljše splošno počutje. Prehrana, gibanje in skrb za vedno svež zrak doma so zagotovo pomemben korak. Marsikdo verjetno niti ne pomislil, da je pomembno tudi, kateri materiali nas obkrožajo.

Čeprav morda določeni umetni materiali prepričajo s svojo barvitostjo in raznolikostjo struktur, so naravni materiali veliko boljša odločitev. Tako se pri gradnji doma vse več ljudi odloča za povsem naravne ilovnate omete.

Igoton ilovnati ometi
vir: Igoton

Ilovica se je v gradnji uporabljala že v davni preteklosti. Uporabljali so jo za gradnje pravih zidov, kot element utrditve in za zaščite drugih naravnih konstrukcij. Zdaj se v gradnjo vrača v bolj izpopolnjeni različici, prilagojeni sodobnemu načinu gradnje.  In zakaj prav ilovica? Odgovor je preprost: ker ilovica in ilovnati omet daje edinstveno moč in je pravi balzam za bivanje in zdravje ljudi.

Uravnavanje vlage in toplote

Ilovnati ometi Igoton ustvarjajo za življenje ugodno mikroklimo. Relativna vlažnost zraka v stavbi z ilovnatimi ometi se običajno giblje med 50 in 55-odstotno, kar je idealno za življenje. Ilovica kot naravni material namreč uravnava vlažnost v prostoru. V primeru, da je v zraku preveč vlage, jo vsrkava, ob prenizki stopnji vlažnosti pa jo vrača nazaj v prostor. S tem preprečuje razvoj plesni in ugodno vpliva tako na dihala kot na celoten imunski sistem ljudi, ki bivajo v stavbi z naravnimi ilovnatimi ometi. Podobno kot vlago, ilovnati ometi uravnavajo tudi toploto.

Vpliv na zdravje in okolje

Ilovico sestavljajo pesek, glina in mulj. Vsaka izmed teh sestavin ima ugoden vpliv tudi na zdravje ljudi. Posebno pomembna je glina, ki nase veže toksine iz zraka in nevtralizira neprijetne vonjave.

Ilovnati ometi Igoton so tudi okolju prijazni. Imajo nizek ogljični odtis, ilovica je v nasprotju z umetnimi materiali biološko popolnoma razgradljiva, kot gradbeni material pa primerna tako za klasično kot tradicionalno gradnjo.

Vsestranska uporaba

Ilovnati ometi v bivalni hiši
vir: Igoton

Primerni so za uporabo na kakršnikoli podlagi, najsi gre za zidane, montažne, skeletne, masivne ali panelne hiše, in to v vseh bivalnih prostorih – za ureditev podstrešja, kopalnic, fasade, stene v zimskih vrtovih. Nudijo odlično protihrupno izolacijo in se lahko suha masa, mešana s slamo, uporablja tudi pri izdelavi zaščitnih predelnih sten. Vrhunsko se obnesejo tudi tla iz zbite ilovice, ki primerno uravnavajo vlažnost v kleteh in drugih običajno vlažnih prostorih. Z ilovnatimi ometi in tlemi lahko pozabite na vlago in plesen.

Zaupajte strokovnjakom

Ilovnati ometi so na voljo pripravljeni za uporabo, treba jih je le zmešati z vodo v ustreznem razmerju. Za kakovostno izvedbo je vseeno bolje delo prepustiti strokovnjakom. Pri izvedbi je treba biti natančen, poskrbeti je treba za dobro pripravo podlage, da se zagotovi dober oprijem na celotni površini, sloj mora biti enakomerno nanešen in v pravi debelini. V podjetju Igoton vam bodo z veseljem priskočili na pomoč!

anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekČiščenje nape še ni bilo tako preprosto
Naslednji članekDomofon: Sodobno varovanje doma z več funkcijami
anton.donosa@siol.net | +386 (0)41 604 991 | Spletna stran

Igoton je prvi ter edini specializiran izvajalec ilovnato-glinenih strojnih ometov v Sloveniji.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.