S pravilnim načrtovanjem prenove do prihranka

Načrtujete prenovo kuhinje? Sanjate o novi kopalni kadi? Morda razmišljate o novem prizidku? Tovrstni projekti so obsežni in predstavljajo velik finančni zalogaj. Da bi se izognili dodatnim nepotrebnim stroškom in morebitnim prevaram, je ustrezno načrtovanje še kako pomembno. Če kdaj, potem je zdaj idealen čas za načrtovanje.

Bliža se pomlad, letni čas, ko se radi lotimo najrazličnejših projektov in prenov.  Toda tveganja pri prenovi ne predstavlja le napačna izbira kopalniških ploščic, ki čez leto dni morda ne bodo več moderne. Posledice napačne izbire mojstrov, slabega postavljanja prioritet in nenatančno izdelanih finančnih načrtov so lahko veliko bolj pogubne – za vaš žep in samo realizacijo projekta.

Izberite pravega mojstra

Napaka številka ena, ki jo storijo mnogi, je izbira sicer ugodnega, a velikokrat nekompetentnega in neprofesionalnega mojstra oziroma izvajalca. Ti so lahko razlog za drage zamude, nepravilno opravljeno delo pa lahko pomeni celo dvojni strošek, saj bo na koncu dneva nekdo zadevo moral popraviti. Da bi se temu izognili, vedno preverite, koga ste izbrali. Pobrskajte po referencah, preverite oceno na spletu, pozanimajte se ali je oseba oziroma podjetje registrirano. Čeprav je plačevanje ‘na roko’ morda mamljivo in na prvi pogled cenejše, vas bo izbira mojstra, ki za svoje delo izda račun lahko na koncu stala bistveno manj. Pri delavcih, ki poslujejo z gotovino, ne boste dobili predračuna, stroški se bodo lahko nabirali, poleg tega pa morebitno slabo opravljenega dela ne boste mogli reklamirati.

načrti za gradnjo objektaIzberite pravi projekt

Vaš dom je samo vaš in le vi veste, kaj ga bo naredilo še bolj ‘domačega’. Če menite, da mu bo dodano vrednost dodala nova pisarna ali soba za fitnes, potem bi to morala biti prioriteta pri prenovi. V kolikor pa imate namen dom adaptirati za potrebe povečanja njegove vrednosti pri prodaji, bodite pri načrtovanju in postavljanju prioritet nekoliko bolj previdni. Le tako se bo vaš finančni vložek obrestoval.

Če prenavljate z namenom povečati vrednost vašemu domu, nepremičninski agenti svetujejo, da prednostno prenovite kopalnico in kuhinjo, saj so stranke pri ogledu teh prostorov najbolj izbirčne. Kuhinja velja za srce doma. Če je vaš bančni račun okrnjen, pred prodajo vsaj osvežite stene in kuhinjske omarice. To bo kuhinjo naredilo bolj svežo in moderno. Zamenjate lahko tudi delovne površine, investirate v novo pečico ali hladilnik. Takoj za kuhinjo naj na vrsto pridejo kopalnice. Nove ploščice v nevtralnih barvah so se še vedno izkazale za odlično investicijo.

Določite svoj budžet

Ko načrtujete prenovo, bodite previdni pri načrtovanju financ in oblikovanju budžeta. Pozanimajte se, o kakšnih zneskih bo govora. Prosite izvajalce za predračune. Bo zadostoval privarčevan denar ali si boste morali zagotoviti dodatna sredstva? V kolikor si morate denar izposoditi, pretehtajte in medsebojno primerjajte čim več različnih opcij, vključno z osebnimi krediti, limit na kreditnih karticah – morda katera ponuja brezobrestnega …

Recite NE prevarantom

Lahko se zgodi, da ste pregledali izvajalca in njegovo podjetje po dolgem in počez, pa kljub temu obstaja finančno tveganje. Če račun prejmete preko elektronske pošte, pred plačilom vedno dobro preverite bančne podatke. Morda se vam bo zdelo neobičajno, toda raziskava, ki jo je opravilo britansko podjetje Nationwide je pokazala, da kar četrtina Otočanov plača elektronski račun, ne da bi prej preverili ali so bančni podatki pravilni. Zakaj preveriti? Prevaranti namreč nikoli ne počivajo in ni malo takšnih, ki izdajajo lažne račune, tako da prestrežejo elektronsko komunikacijo med stranko in podjetjem in nato stranki pošljejo račun v imenu legitimnega podjetja, a s svojimi bančnimi podatki.Če niste prepričani, ali so podatki pravilni ali ne, sprva nakažite manjši znesek, pokličite v podjetje, ali so ga prejeli, in nato nakažite preostanek.

Ne pozabite na dokumentacijo!

Poslednji, a verjetno najbolj pomemben nasvet je, da se nobenega projekta, bodisi prizidka, frčade ali predelave raznih prostorov brez spremembe namembnosti, ne lotevajte brez ustrezne dokumentacije. Adaptacije in prenove bodo namreč dodale vrednost vašemu domu le, če so skladne s pravili o gradnji in zakonodajo.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPodjetje ZAVAS doniralo pol milijona zaščitnih rokavic
Naslednji članekStroški: kako (pre)živeti v času koronavirusa?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.