ReWin – lesena okna iz odsluženega lesa

Osnovna surovina za izdelavo lesenih oken je les visoke kakovosti, predvsem smrekovina, macesnovina, hrastovina in nekatere tuje tropske lesne vrste. Slovenija ima trenutno lesa v izobilju, čeprav se je z zadnjimi ujmami pokazala ranljivost slovenskih gozdov.

Tudi v Evropi se soočamo s presežki lesa, ki pa ga bo, po napovedih Evropske zveze papirničarjev, pričelo primanjkovati od leta 2020 do 2050. Velikega pomena bo torej usmeritev v razvoj lesenih izdelkov iz odsluženega lesa, med katere spadajo tudi lesena okna. V Evropi se je v zadnjem desetletju uveljavila politika t.i. kaskadne ali stopenjske rabe lesa, ki sloni na predpostavki, da ima les več življenjskih krogov. Večina EU politik je odslužen les že prepoznala kot pomembno surovino.


M SORA v projektu ReWin razvija lesena okna iz odsluženega lesa. Viri odsluženega lesa so lesena ostrešja, dotrajani kozolci, odsluženo leseno stavbno pohištvo … V sklopu razvojnih aktivnosti bo podjetje z demonstracijskim projektom »Iz starega kozolca v novo leseno okno« prikazalo celoten potek od zbiranja in analize odsluženega lesa do izdelave novega lesenega okna. Potek in aktivnosti M SORA osvežuje in spremlja preko spletnega bloga.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.