Radon predstavlja grožnjo za zdravje

Radioaktivno sevanje nastane pri razpadu atomskih jeder. Pojav, da nestabilna jedra razpadajo spontano, imenujemo radioaktivnost. Gre za povsem naravni proces, ki je v našem okolju prisoten povsod. Človeštvo živi s sevanjem, odkar obstaja.

Radon je radioaktiven žlahtni plin. Ta nastaja iz radija v razpadnem nizu urana, ki je zelo razširjen element v zemeljski skorji, zato je tudi radon v različnih koncentracijah prisoten skoraj povsod.  Iz tal, kjer nastaja, potuje proti površini. Zadržuje se v zaprtih prostorih (kraške jame, rudniki, kleti v zgradbah, slabo prezračevani prostori). Je brez barve, vonja in okusa in sam neposredno ne predstavlja nevarnosti, škodljivi pa so njegovi kratkotrajni razpadni produkti (izotopi polonija, bizmuta in svinca), ki se pri vdihovanju kot aerosoli usedajo na stene dihalnih poti. Ob nadaljevanju razpada nastanejo alfa delci, ki resno poškodujejo tkivo dihal in lahko povzročijo nastanek pljučnega raka.

Prehod radona v stavbo

Glavni mehanizem, ki pospešuje vstopanje radona v stavbo skozi razpoke in netesne stike sklopov, ki so v stiku s terenom, je nižji zračni tlak v notranjosti. Ta je posledica ogrevanja (toplejši zrak je namreč redkejši) in nepravilnega prezračevanja (sesanje iztrošenega zraka brez zajema zunanjega svežega zraka). Zrakotesna okna in vrata v tem smislu situacijo še dodatno poslabšajo. Seveda je to dogajanje najbolj izrazito v zimskem času, ko so temperaturne razlike največje in ko običajno premalo zračimo.

Radonska karta Slovenije (vir: Uprava RS za jedrsko varnost – URSJV)

Izvedba učinkovitega tesnjenja

Pri novogradnjah in rekonstrukcijah preprečujemo prehod radona v stavbo s plinotesno izvedbo talne konstrukcije. To dosežemo z materialom, ki  vsebuje kovinsko folijo. Slednja predstavlja za pline skoraj neskončno zaporo. Fragmat odslej v ta namen nudi bitumenski elastomerni trak armiran s poliestrskim nosilcem in ALU folijo, ki nosi ime RadonVap AL P4.

Sistemska rešitev Hidroproof PB radon

Sistem izvedbe temeljne blazine z imenom »Hidroproof PB radon« je namenjen za novogradnje (šole, vrtce, upravne in stanovanjske stavbe), ki se projektirajo po pravilih nizkoenergijske gradnje. Celoten hidroizolacijski ovoj (horizontala in vertikala) je izveden z varilnim trakom RadonVap AL P4, ki zagotavlja popolno zaščito pred radonom.

Fragmat Hidroproof PB Radon

Sistemska rešitev »Hidroproof PB Radon« učinkovito in trajno preprečuje prehajanje vlage, hladu in radona v stavbo. Soustvarja zdravo, udobno in uporabnikom prijazno bivalno okolje.

Izvajanje zaščite pred Radonom s Fragmat Hidroproof PB Radon

Viri: Del vsebine povzet po knjigi Hidroizolacije, navodila za projektiranje, vgradnjo in vzdrževanje (dr. Roman Kunič, Janez Podobnikar)

info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

VIRFragmat
Prejšnji članek1. mednarodna konferenca “Les – zdrava prihodnost za trajnostne zgradbe”
Naslednji članekPostavitev prve naprave za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji
info@fragmat.si | 03 734 45 00 | Spletna stran

Vodilni ponudnik termoizolacij, hidroizolacij in ploskovnega ogrevanja na slovenskem trgu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.