Postavitev prve naprave za samooskrbo večstanovanjske stavbe v Sloveniji

Na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah so pred dnevi slovesno odprli postavitev prve naprave za proizvodnjo električne energije z izrabo energije sonca na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Celotna investicija se bo lastnikom povrnila v sedmih letih. Pozitivno zakonodajno okolje preko prenovljene Uredbe o samooskrbi z električno energijo omogoča, da Slovenija sledi razvoju in trendom spreminjanja elektroenergetskega sistema.

Proizvodna naprava, ki jo je projektirala Skupina GEN-I, z močjo 36,7 kW bo letno proizvedla 37.000 kWh zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton in omogočila za dobrih 4.500 evrov letnih prihrankov pri rabi električne energije. Naprava je projektirana na način, ki omogoča, da veliko večino proizvedene električne energije porabijo stanovalci sami, le manjši del energije pa se vrne v omrežje. Lastniki 36.400 evrov vredne naložbe, ki se bo v celoti povrnila v sedmih letih, bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetskih potreb v stavbi. Za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje je namenjenih 15,1 kW modulov, preostalih 21,6 kW pa za porabo električne energije v  23 stanovanjih enotah.

Z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, je Ministrstvo za infrastrukturo omogočilo širitev zagotavljanja lastne proizvodnje in porabe električne energije proizvedene iz sonca. “Z uvedbo skupinske samooskrbe so tudi odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da se izognejo prihodnjim podražitvam elektrike in lažje tudi sami pristopijo k zeleni transformaciji. Veseli smo, da so prav vsi stanovalci pristopili k temu projektu,« je ob odprtju sončne elektrarne SE Jesenice povedal predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in dodal: »Ponosni smo, da lahko našo zavezo zeleni transformaciji dokazujemo s takšnimi inovativnimi projekti, kot ga predstavljamo danes, kot tudi z ostalimi projekti GEN-I Sonca. Za uspeh tega projekta so pomembni predvsem stanovalci, ki so zaznali potrebo po čistejši energiji in stopili skupaj k investiciji, kot tudi vsi, ki so pomagali pri izvedbi projekta.«

Otvoritve objekta se je udeležil tudi mag. Hinko Šolinc, v. d. generalnega direktorja Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo, ki je povedal, da je v medresorskem usklajevanju nova Uredba o samooskrbi z električno energijo. Skladno s prenovljeno Direktivo o spodbujanju energije iz obnovljivih virov, ki izrecno spodbuja povezovanje lokalnega prebivalstva za namene samooskrbovanja, je uredba nadgrajena na način, da bo samooskrba omogočena poleg lastnikom enostanovanjskih hiš ali poslovnih objektov (individualna samooskrba) tudi stanovalcem v večstanovanjskih stavbah (samooskrba večstanovanjske stavbe) ter odjemalcem, ki so med seboj v bližini (na območju iste TP) in se povežejo v skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov (ti. skupnosti OVE).

Omogočanje razširjene samooskrbe bo imelo pozitivne učinke na gospodarstvo, saj bo pospešilo razvoj panoge, večanje samooskrbe pa bo razbremenjevalo omrežje. Pozitivno zakonodajno okolje za investitorje v naprave za samooskrbo omogoča, da Slovenija sledi razvoju in trendom spreminjanja elektroenergetskega sistema in se hitreje približuje cilju glede deleža OVE v končni bruto rabi energije do konca leta 2020.

Urednik portala MojPrihranek.si

VIREnergetika portal
Prejšnji članekRadon predstavlja grožnjo za zdravje
Naslednji članekVečina držav EU to zimo ne more ogrevati svojih državljanov
Matjaž Lesjak

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.