Prvo pametno mesto v Mehiki bo 100% samooskrbno s hrano in energijo

V mestu bi prebivalo 130.000 prebivalcev (Vir: Inhabitat)
V mestu bi prebivalo 130.000 prebivalcev (Vir: Inhabitat)

Milansko arhitekturno podjetje Stefano Boeri Architetti je v Cancunu v Mehiki predstavilo inovativno zasnovo pametnega mesta, ki bo služilo kot model za trajnostno urbano načrtovanje. Smart Forest City – Cancun, ustvarjen za tekstilni konglomerat s sedežem v Hondurasu in za razvijalca nepremičnin Grupo Karim, je predlagana alternativa načrtom za nakupovalno četrt na tem območju. Z načrtom bi pogozdili 557 hektarjev veliko območje, ki se trenutno uporablja za hotele. Mesto bi bilo popolnoma samozadostno s hrano in energijo.

Sončni kolektorji v pametnem mestu (Vir: Inhabitat)
Sončni kolektorji v pametnem mestu (Vir: Inhabitat)

V predlaganem Smart Forest City – Cancunu bi bilo nastanjenih 130.000 prebivalcev in zasajenih 7.500.000 rastlin 400 različnih vrst, ki jih je izbral botanik in krajinski arhitekt Lauri Gatti. Posadili bi več kot 200.000 dreves, da bi ustvarili razmerje 2,3 drevesa na prebivalca, medtem ko bi ostalo vegetacijo predstavljali večinoma grmičevje, zelene strehe in navpični zeleni vrtovi. “Zahvaljujoč novim javnim parkom in zasebnim vrtovom, zahvaljujoč zelenim streham in zelenim fasadam, bomo na tak način dejansko vračali naravi in ponudili popolno ravnovesje med količino zelenih površin in odtisom stavb,” so zapisali v sporočilu za javnost.

S pomočjo nemškega podjetja Transsolar bi bilo novo mesto obkroženo z obročem sončnih kolektorjev, ki bi zagotavljali dovolj obnovljive energije za potrebe prebivalcev. Parkirišče za vozila na bencinsko ali dizelsko gorivo bi bilo na obrobju mesta – sistem MIC (Mobility in Chain) bi zagotavljal notranja električna vozila za prevoz prebivalcev in obiskovalcev.

Prejšnji članekKako izbrati pravo pečico?
Naslednji članekGeneral Motors z zabavno reklamo napovedal električno prihodnost
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.