Kako izbrati pravo pečico?

Izbira pečice
Izbira pečice

Pečica je osnovni del vsakega gospodinjstva in kuhinje. Vsekakor pa si naša kuhinja zasluži nadgradnje, k čemur seveda sodi tudi menjava oziroma nakup nove pečice. Ker tržišče ponuja ogromno možnosti, smo pripravili seznam nasvetov, ki bodo kupcem prišli prav pri pomembni odločitvi. Katero pečico izbrati, na kaj je treba paziti in kaj dobimo za določeno ceno?

Vgradna ali samostoječa pečica

Samostojno oziroma samostoječo pečico priporočamo za tiste kuhinje, ki nimajo veliko prostora. Največkrat je nanjo vezana tudi kuhalna plošča, kar je odlično za kuhinje, v katerih ni veliko prostora.
Vgradna pečica pa ponuja možnost vgradnje nekoliko višje oziroma skoraj kamor koli.

Velikost pečice

Povprečna širina pečice je med 60 in 70 centimetri, višinsko pa ponujajo veliko več izbire. Na voljo so pečice različnih prostornin. Izbiro prilagodite glede na število članov vašega gospodinjstva. Za družine s štirimi člani ali več bo najbolj primerna klasična pečica s prostornino 80 litrov.

Dodatne funkcije pečice

Novejši modeli nam ponujajo precej dodatnih funkcij, ki olajšajo pečenje in kuho. Ponuja nam možnost samo-očiščenja, predstavlja nam optimalni čas pečenja, nastavitev časa peke in celo več nivojsko peko. Od vsega tega pa bo odvisna tudi cena.

Električna pečica

Vrste pečic

Trg ponuja nekaj vrst pečic, ki se delijo na način gretja in peke. Najbolj klasična je električna, ki je obenem tudi najbolj priljubljena in dostopna. Plinska je nekoliko za njo, pri koncu pa so kombinirane in parne pečice.

Električna pečica

Električne pečice mogočajo peko na visoki temperaturi. So nekoliko manjših dimenzij. Enostavne so za namestitev v obstoječi električni napeljavi. Funkcija samodejnega čiščenja je prednost, manjša slabost pa nekoliko višja cena.

Plinska pečica

Plinske pečice porabijo malo energije. Priprava jedi je hitrejša. Ne potrebuje veliko vzdrževanja, je bolj obstojna. Za namestitev je bolj zahtevna, prav tako pa se pojavlja vprašanje varnosti. Poleg najbolj klasičnih pečic, so na voljo tudi parne pečice in kombinirane pečice s paro ali valovi.

Vgradna pečica

Cena pečice

Kot že vemo, zgornje meje ni, zato bomo navedli le povprečja. Osnovne pečice so nam na voljo že do 450 evrov. Če bi želeli nekoliko več oziroma v povprečnem rangu, boste za pečico odšteli med 450 in 650 evri. Dodatne funkcije pa bodo dodajale k ceni, ki je lahko višja od 800 evrov.

Prejšnji članekBleščeče kovinske rešetke – brez drgnjenja
Naslednji članekPrvo pametno mesto v Mehiki bo 100% samooskrbno s hrano in energijo
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.