Prednosti in slabosti lesenih oken

Izbira lesenih oken za vaš dom
Izbira lesenih oken za vaš dom

Okna so naš pogled v svet, če se izrazimo nekoliko dramatično. Če pa smo zraven še nekoliko praktični in realistični, pa morajo okna zadostiti še mnogo drugim zahtevam. Toplotna izolacija, zvočna izolacija, dolgotrajnost, enostavno čiščenje, dobra cena, visoka kakovost, pravilne dimenzije in še kaj. Kljub temu, da je trg oken oziroma okenskih okvirov vedno širši, pa si poglejmo klasiko, les. Pred vami so prednosti in slabosti lesenih oken.

Prednosti

Katere prednosti prinaša izbira lesenih oken za vaše domovanje? Če so to lastnosti, ki vas bodo prepričale v izbiro lesenih oken, preberite spodaj.

Estetika, videz, izgled, lepota

Kakšna so okna po izgledu, je za mnoge kupce zelo pomembno, saj bodo naše oči prve, ki bodo zaznale okna. Les je tradicionalna klasika, ki jo je težko preseči. Ponuja nam eleganco in toploto, obenem pa je na voljo dovolj široka paleta barv in odtenkov, da vsakdo najde nekaj zase. Vsekakor najlepša izbira med okni!

Izolacija

Toplotna izolacija oken je tisto, k čemer stremi sleherni kupec. In lesena okna so pri tem super izbira, kar pomeni, da boste z njimi na kratki in dolgi rok privarčevali kar nekaj denarja, ki bi ga sicer odšteli za ogrevanje. Prav enako dobro, če ne še boljše, se odrežejo pri zvočni izolaciji, ki bo preprečila prekomeren vstop hrupa v vaš dom. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da ni vse odvisno le od okvirjev in oken, temveč tudi od instalacije okna v stensko luknjo.

Dolgotrajnost

Leseni okvirji bodo dolgo služili vam in vašemu domu. Ne morejo zarjaveti, imajo zanemarljiv koeficient ekspanzije (se ne razširijo veliko) in so trpežna. Vseeno pa bo ta dolgotrajnost in vzdržljivost prišla z določeno mero opravil, ki jih boste morali opraviti, a več o tem smo napisali med slabostmi izbire lesenih oken.

Panoramska lesena okna

Slabosti

Katere pa so slabosti, ki jih prinašajo lesena okna? Spodaj si preberite, če so te slabosti dovolj obširne, da vas bodo odvrnile od nakupa lesenih oken.

Vzdrževanje oken in lesa je bolj zahtevno

Les je bil nekoč del živega organizma in čeprav je šel v tovarni skozi nekaj predelovalnih postopkov, bomo morali nekaj dela opraviti tudi mi. Kot pri vsakemu lesenemu elementu, boste tudi tu morali poseči po raznih zaščitnih lakih in barvah.

S tem boste les obranili pred vlago, kar bi preprečilo nabrekle dele okvirja in posledično gnitje lesa. Da pa boste ubili dve muhi na en mah, pa boste s tem les zaščitili tudi pred insekti, ki bi se nabrali ob in v lesu.

Vsekakor so lesena okna tista, ki zahtevajo največ nege od nas. Ampak če so del našega doma, bodo vsekakor deležna veliko nege, mar ne?

Vzdrževanje oken je najbolj pomemben vidik prav pri lesenih oknih
Vzdrževanje oken je najbolj pomemben vidik prav pri lesenih oknih

Cena oken je visoka

Lesena okna spadajo med najdražja okna na tržišču, a je vse odvisno od klasičnih faktorjev. Velikost, širina, vrsta lesa, namestitev, proizvajalec, vrsta okna (enokrilno, balkonsko ….) in vrste zasteklitve. Najnižji cenovni lesenih oken se prične pri 100 evrih, srednji se nadaljuje pri 300 evrih, najdražji pa se po nepisanih pravilih začne pri 500 evrih.

Prejšnji članekVzdrževanje motorne žage
Naslednji članekOgrevanje s klimo v prehodnem obdobju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.