Vzdrževanje motorne žage

Vzdrževanje motorne žage
Vzdrževanje motorne žage

Med orodja, ki jih najdemo v skoraj vsaki delavnici, garaži, drvarnici in še kje, spada motorna žaga. Hkrati spada med najbolj pogosta orodja in najbolj nevarna orodja.  Ker je med svojim delovanjem izpostavljena velikim obremenitvam, je pomembno, da jo redno in ustrezno vzdržujemo mi sami. Prav vzdrževanje je tisto, ki bo za nekaj časa odložilo okvaro in odhod k serviserjem ter menjavo določenih delov.

Podaljšanje življenjske dobe motorne žage

Motorne žage in njihova življenjska doba delovanja se že v osnovi močno razlikujejo. Kategorije motornih žag se delijo na hobi, polprofesionalne in profesionalne žage, ki se tako razlikujejo po življenjski dobi, ceni, velikosti in zmogljivosti. Nepisana pravila pravijo, da bo sto delovnih ur doživela hobi motorna žaga. Tisoč delovnih ur naj bi doživela polprofesionalna, tja do tri tisoč delovnih ur pa profesionalna žaga. Velik del življenjske dobe in dolgotrajnosti optimalnega delovanja žage pa zagotovo igra vzdrževanje žage. Če zanjo ne skrbimo, ne bo dolgo delovala tako, kot bi želeli. Če bomo zanjo skrbeli, pa nam bo služila dlje, kot smo si mislili na začetku.

Vzdrževanje motorne žage
Vzdrževanje motorne žage

Preprosto vzdrževanje motorne žage

Med »preprosta« vzdrževalna dela pri motorni žagi spadajo opravki, ki jih moramo storiti pred vsakim zagonom žage. Preverimo verigo, ali je poškodovana in dovolj napeta. Preverimo delovanje zavore verige, varovala za plin, stikala za zaustavitev motorja in lovilca za verigo. Med najbolj pomembna, a preprosta opravila spada pregled delovanja žage v prostem teku. V prostem teku mora žaga delovati tekoče, brez dušenja in zatikanja. Preverimo tudi mazanje verigo z oljem, kar lahko preverimo nekaj centimetrov nad določeno (po možnosti svetlo) površino in pogledamo, če se vidijo ostanki olja.

Po koncu dela z motorno žago pa nas čaka čiščenje in pregled žage. Očistimo reže na motorju, zračni filter, gonilno kolo, zavoro, meč in odprtino za mazanje vodilnega kolesa, če jo žaga ima.

Vsaka motorna žaga ima v svojem priročniku spisana navodila za vzdrževanje motorne žage. Podrobno jih preberite in jih nikar ne zavrzite, saj vam bodo prišla še kako prav.

Občasna, a dokaj preprosta vzdrževalna dela

Med tista vzdrževalna dela, ki jih ni potrebno opravljati vsak dan, spadajo menjave in nastavitve določenih elementov. Najbolj pogosto opravilo je menjava verige, kar pa se lahko nekoliko odloži s pravilnim brušenjem verige. Zelo pomembno je čiščenje rezervoarja, saj s tem podaljšamo življenjsko dobo filtru za olje in gorivo. S pregledom in menjavo vžigalne svečke bomo poskrbeli za pravilno vžiganje in izgorevanje. Med občasne menjave pa spadajo tudi menjave blažilnikov vibracij, traku verižne zavore in gonilnega kolesa, ki ga je najbolj pametno zamenjati skupaj z letvijo in verigo.

Vzdrževanje motorne žage bo podaljšalo njeno življenjsko dobo
Vzdrževanje motorne žage bo podaljšalo njeno življenjsko dobo

Ne delajte se junaka

Motorna žaga je lahko izredno nevarno orodje, če se ga na uporablja prav. Še bolj nevarna pa je lahko motorka, ki ni vzdrževana ali še huje, nepravilno vzdrževana. Navodila o vzdrževanju so napisana na spletnih straneh proizvajalca in so tudi priložena vsaki motorni žagi. Ravnajte se po njih in ne bi smelo biti težav. Če se vam zdi, da nekaj počnete narobe ali nepravilno, se obrnite na strokovnjaka, ki je takega dela vešč.

Prejšnji članekNov gradbeni zakon uvaja pojem manjše konstrukcije in še številne druge spremembe
Naslednji članekPrednosti in slabosti lesenih oken
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.