Ogrevanje s klimo v prehodnem obdobju

Klimatska naprava kot grelno telo v prehodnem obdobju
Klimatska naprava kot grelno telo v prehodnem obdobju

Na klimo vedno pomislimo, ko je zunaj že huda vročina. Klima nas bo v prostorih prijetno ohladila, ampak to ni vse, kar nam klima prinaša. Uporabi se jo lahko tudi kot grelno telo v prehodnem obdobju. V času pomladi in jeseni se velikokrat dogajajo temperaturni skoki, ki ne vedo ali bi bilo vroče ali mrzlo. Da bi bilo v času nenadnega padca temperature, še vedno toplo in poceni, je klima zelo priročna stvar.

Uporaba klimatske naprave za ogrevanje ima veliko prednosti, ki jih drugi načini ogrevanja nimajo. Najbolj pomembno zmotna je domneva, da je uporaba klime najbolj potrošno grelno telo. Pa temu ni tako.

Cenejše kot ostali viri ogrevanja

Ogrevanje s klimatsko napravo je po nekaterih izračunih trikrat cenejše kot ogrevanje s plinom, štirikrat cenejše kot ogrevanje na kurilno olje in petkrat cenejše kot ogrevanje z električno energijo.

Zasede manj prostora

Klimatske naprave so nameščene pod strop v prostoru in tako ne zavzemajo veliko bivalnega prostora, predvsem če govorimo o dnevni sobi in podobnih prostorih. Za razliko od kaminov in električnih peči, ki prostor vsekakor zavzamejo.

Preprosta uporaba klimatske naprave
Preprosta uporaba klimatske naprave

Vpliv na zdravje je pozitiven

Nekatere klime imajo v sebi tudi ionizator zraka, ki odstranjuje viruse, bakterije in razne alergene. Poleg tega pa med ogrevanjem filtrira prašne delce, ki se naselijo v zraku in ustvarja boljši zrak za naše telo.

Hitro ogreje prostor

Zaradi ventilatorja in možnosti nastavitve toka zraka, se bo prostor s pomočjo klime ogrel veliko hitreje kot z ostalimi grelnimi načini. Za ogrevanje pa porabi tudi manj energije in tu ne mislimo le na električno energijo. Pritisk na gumb nas zagotovo ne bo utrudil.

Preprosta uporaba

Z le enim pritiskom na gumb je to vsekakor grelno telo, ki ne potrebuje dodatnega truda z naše strani. Nekajkrat preberimo priročnik, da bomo vedeli, kaj pomenijo določeni gumbi na daljincu in to je vse. Pritisnemo in se že grejemo. Pritisnemo in gretje se ugasne.

Dodatne funkcije ogrevanja s klimo

Določene klime imajo omogočeno funkcije nastavitve časovnika gretja. Temperaturo in čas delovanja klime lahko določite vnaprej in ste dobesedno brez skrbi med tem, ko se vozite domov iz službe. Klima bo delo gretja opravila namesto vas.

Izbira klime za ogrevanje v prehodnem obdobju
Izbira klime za ogrevanje v prehodnem obdobju

Priporočene temperature prostorov

Da bo ogrevanje s klimo lažje, smo pripravili tudi priporočila za toploto oziroma temperaturo v prostorih domovanja.

  • spalni prostori starejših otrok in odraslih: 16-18 stopinj Celzija,
  • spalni prostor za dojenčka: 18 stopinj Celzija
  • bivalni prostori (jedilnica, dnevna soba): 20-22 stopinj Celzija,
  • igralna in študijska soba: 22 stopinj Celzija
  • kopalnica: 22-24 stopinj Celzija.
Prejšnji članekPrednosti in slabosti lesenih oken
Naslednji članekKaj je mišja mrzlica in kako se zaščitimo
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.