Prednosti bivanja v mansardi – in ni jih malo

Bivanje v mansardi je idealno za ljubitelje svetlih prostorov. Svetloba v prostor prihaja preko vgrajenih strešnih oken ali z vgradnjo frčad, s čimer lahko ambient povsem prilagajamo lastnim željam. Poleg tega bivanje v podstrešnem stanovanju omogoča številne možnosti razporeditve prostorov in celo ureditev bivalnih površin v dveh nivojih.

Luksuzno bivanje v mansardi

Prednost stanovanja v najvišji etaži je, da omogoča, da se ta razprostira po celotni površini tlorisa stavbe. Za razliko od drugih stanovanj, lahko pri stanovanju v mansardi odpremo pogled na vse štiri strani neba. Z vgrajevanjem strešnih oken v prostor spuščamo večjo količino svetlobe. Dodatna osvetlitev prostora daje občutek večje prostornosti in izboljšuje kakovost življenja. Z izdelavo frčad pridobivamo dodatno kvadraturo s stojno višino. Pri dvokapnih strehah lahko uredimo stanovanje, pri katerem izkoristimo višino vse do slemena. Z odpiranjem stropa in strehe pridobimo še dodatno višino, s čimer omogočimo celo ureditev bivalnega prostora v dveh etažah. Lahko se odločimo tudi za izdelavo galerije, ki služi kot dodaten prostor za počitek ali kot otroška soba, spalnica … Če odstranimo del strehe in če nam kvadratura to dopušča, lahko izdelamo tudi strešni balkon oziroma teraso ali si uredimo vrt na višini.

Osvetlitev

Minimalna zahtevana osvetlitev prostorov, ki velja za gradnjo objektov, je 20 odstotkov kvadrature. Pri 10 kvadratnih metrov velikem prostoru bi morala tako površina oken znašati 2 kvadratna metra. V stanovanjih v nižjih etažah svetloba v prostor prehaja preko oken, vgrajenih v zunanje stene stavbe. Pri podstrešnih stanovanjih svetlobo v prostor spuščamo ali z vgraditvijo frčade ali z vgrajevanjem strešnih oken. Za kaj se bomo odločili, je med drugim odvisno od razporeditve prostorov, višine kolenčnega zidu in naklona strehe ter višine ostrešja. Svetlobo lahko v prostor usmerjamo po želji in s tem dajemo prostoru novo dimenzije, česar v nižjih etažah ne moremo početi.

V vsakem primeru velike steklene površine, ki je umestimo med špirovce, omogočajo čudovit pogled na okolico, ne da bi se pri tem bali, da je ogrožena naša zasebnost. Poleg tega steklene površine dajejo občutek prostornosti in stika z naravo.

Strešna okna

Strešna okna omogočajo, da v prostor spuščamo svetlobo skozi strešno konstrukcijo. Vgraditi jih je mogoče pod različnimi nakloni, odvisno od strehe. Ker je lahko moteče, če se sonce neposredno upira v stekleno površino in poleti močno pregreva prostor, je strešna okna mogoče senčiti z namestitvijo tako zunanjih kot notranjih senčil.

Zelo je pomembno, kako vgradimo strešna okna. Spodnji rob naj bo na višini okoli 100 cm (90-110 cm), da lahko tudi med sedenjem vidimo skozi odprtino. Poleg tega ta višino omogoča, da pod okno umestimo tudi drugo pohištvo – omare, predalnike, posteljo, pisalno mizo … Za normalno odpiranje in zapiranje mora biti ročica za odpiranje na primerni višini – do okoli 210 cm. Bliže slemenu vgradimo okna, ki jih je mogoče odpirati in zapirati s pomočjo daljinskega upravljalnika.

Odločimo se lahko tudi za vgradnjo posebnih strešnih oken, ki se jih odpira tako, da iz njih nastane manjši balkonček, ki že spominja na frčado.

Frčada

Frčada je idealna izbira za podstrešna stanovanja, kjer je kolenčni zid nizek in primanjkuje prostora s stojno višino. V primerjavi z vgradnjo strešnih oken, je izdelava frčade bolj kompleksen in dražji poseg. Poleg tega je treba, če posegamo v strešno konstrukcijo, za izdelavo frčade tudi pridobiti gradbeno dovoljenje. Izdelati je treba kakovostno toplotno izolacijo nove zunanje stene in strehe, da bi preprečili prevelike toplotne izgube. Pogosto frčada omogoča pridobitev dodatne kvadrature, saj jo lahko podaljšamo vse do roba stavbe.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekMottainai: Japonski koncept, ki osvaja svet
Naslednji članek50 MW »Power to gas« obrat v Nemčiji

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.