Mottainai: Japonski koncept, ki osvaja svet

Uporaba lesa v gradnji v zadnjih letih znova prihaja v ospredje kot alternativa klasični gradnji. Les in vse bolj priljubljene ‘zelene’ stene, ki združujejo tradicionalno in moderno, so vse bolj priljubljene in predstavljajo na nek način spoštovanje narave in poskus vračanja k njej. Prav vsi pa bi lahko prispevali k boljšemu jutri in privarčevali, če bi sledili japonskemu konceptu ‘mottainai’.

Japonci so ravnovesje med novim, modernim ter tradicijo in naravo začeli poudarjati tudi na področju gradnje in notranjega opremljanja. Deanna MacDonald, strokovnjakinja za japonsko arhitekturo v svoji knjigi Eco Living Japan: Sustainable Ideas for Living Green pravi, da naj sodobna hiša sledi japonskemu konceptu ‘mottainai’. Izraz v prevodu pomeni, ‘kakšna škoda je zavreči uporabne stvari’.

Osrčje japonske gradnje naj bi predstavljale različne vrste lesa. Nova eko gradnja po mnenju avtorice presega uporabo sončnih panelov na strehah in uporabo izdelkov iz recikliranih materialov. Japonski domovi naj bi bili energetsko učinkoviti zaradi arhitekturnih rešitev kot takih. Asimetrična gradnja in sledenje nemškemu konceptu gradnje pasivnih hiš so del rešitve. Lesene obloge v notranjosti hiše ter ozelenele stene so dodaten plus.

Zelenje in les v notranjosti doma

Zelene stene za boljše počutje

Kot še poudarja MacDonaldova, se sodobna arhitektura osredotoča na estetiko in širi idejo o tem, da je prostor, ki nas obdaja, še bolj estetski, če je ozelenel.

Že en sam ozeleneli kvadratni meter stene v prostor prinaša svežino in skrbi za boljše počutje med štirimi stenami. Vsakdo bi torej moral poskrbeti za boljše počutje z vključevanjem zelenja v prostor in uporabo naravnih materialov, kot je les.

Avtorica knjige med drugim tudi izpostavlja težavo, s katero se srečujejo na Japonskem – zavarovalnice ne želijo več nuditi zavarovanja za stare stavbe in čeprav je obnova cenejša od gradnje novih objektov, se za te posege številni prav zaradi zavarovalnic ne odločajo. Del svoje knjige je zato MacDonaldova namenila prav ljudem, ki rešujejo stare objekte in jih obnavljajo ter v ta namen znova odpira prej omenjeni koncept ‘mottainai’.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekBarve za spalnico: katere vznemirjajo, katere pomirjajo?
Naslednji članekPrednosti bivanja v mansardi – in ni jih malo

Urednica portala MojPrihranek.si

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.