50 MW »Power to gas« obrat v Nemčiji

V severni Nemčiji pripravljajo projekt »HySynGas«, s katerim želijo vzpostaviti vozlišče »power to gas« in s tem doseči medsektorsko dekarbonizacijo.

Podjetja ARGE Netz, MAN Energy Solutions in Vattenfall načrtujejo postavitev velikega obrata  »power to gas« v industrijskem parku Brunsbüttel na severu Nemčije. Power to gas je tehnologija, ki pretvori električno energijo v plin. V obratu bodo proizvajali vodik in sintetični plin, ki ju bodo pridobili iz sončne in vetrne energije proizvedene v bližnjih elektrarnah. Sončno in vetrno energijo namreč lahko shranimo v obliki vodika oziroma sintetičnega plina kot nosilca energije. Zmogljivost proizvodnje vodika bo vsaj 50 MW, proizvodnja sintetičnega plina pa bo 40 ton na dan. Na ta način želijo doseči dekarbonizacijo različnih sektorjev, ki delujejo v regiji.

Proizvoden vodik in sintetični plin bodo lahko uporabili kot gorivo za avtobuse, ladje ter za plinske elektrarne. Vodik se bo uporabil v sami regiji, medtem ko se bo sintetični plin v obliki metana po plinovodnem omrežju prenesel še na druga območja izven regije. Plinovodno omrežje bo tako imelo pomembno funkcijo pri doseganju načrtovane dekarbonizacije v Nemčiji.

Urednik portala MojPrihranek.si

PREKOZemeljski plin
VIRPV Magazine
Prejšnji članekPrednosti bivanja v mansardi – in ni jih malo
Naslednji članekRuski električni avto že za dobrih 6 tisočakov?

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.