Strožje zahteve glede izolacije za pridobitev subvencije Eko sklada

izolacija stavbe hie objekta izolativnost
Foto: KangeStudio iz iStock

Zaradi uveljavitve novih zahtev Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbah (Uradni list RS, št. 70/22, PURES-3) bo Eko sklad januarja 2023 v Uradnem listu RS objavil spremembe javnih pozivov.

Spremembe glede toplotne prehodnosti

Spremembe se nanašajo na tehnične zahteve glede toplotne prehodnosti novih oken in izolacije fasad, in sicer:

–       minimalna zahtevana vrednost toplotne prehodnosti za okna, vgrajena v zunanji zid; balkonska vrata, zastekljene fasade z okvirjem iz lesa ali umetnih mas, bo po novem Udov ≤ 1,0 W/(m2K) in ne 1,1 W/(m2K)

–         pri izvedbi toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu pa bo po novem zahtevano razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/m2K (prej 0,23). To pomeni, da se bo zahtevana debelina toplotne izolacije v povprečju povečala za 2-3 cm.

Orodje za izračun potrebne debeline izolacije

Orodje za izračun potrebne debeline izolacije glede na toplotno prevodnost (λ) izbranega materiala je bilo s 1.1.2023 posodobljeno v skladu z novimi zahtevami in je na voljo na spletni strani Eko sklada.

Kdaj stopijo spremembe v veljavo?

Spremembe javnih pozivov bodo začele veljati za vloge, vložene po 1.2.2023, razen pri Javnem pozivu 99SUB-OB22 Nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stavb, kjer bodo te spremembe veljale za naložbe, ki so bile izvedene od 1.2.2023 dalje.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNovoletno čiščenje doma
Naslednji članekMojPrihranek.si navdušuje z novo podobo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.