Sanacija razpok v asfaltu po domače

Razpoka ali luknja v asfaltu je lahko velika težava na našem dvorišču ali cesti. Ne le, da predstavlja »kamen spotike«, temveč je tudi neestetskega videza in vidno zgrša naš asfalt. Na kakšen način pa jo popravimo in kako to storiti kar sami, si lahko preberete v spodnjih nasvetih.

Luknje ali razpoke se pojavijo z leti rabe, preslabe utrditve, korenin ali prevelikih obremenitev asfalta. Načeloma je ena izmed rešitev nova asfaltna prevelika, ki pa vas bo stala veliko več kot sama poprava asfalta. In tu prav pridejo hladni ne raztezni premazi za saniranje razpok in lukenj. Kako pa se lotimo popravljanja teh lukenj in razpok?

Čiščenje

V razpoki se je najverjetneje nabralo nekaj peska in umazanije, zato jo očistimo. Čeprav nekateri tega ne prakticirajo, ne škodi, če to storimo, saj se bo masa prijela veliko boljše.

Izbira mase

Hladne zalivne mase in tesnila so že pripravljene zmesi, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini z gradbenim materialom. Prodajajo se v vrečah, vedrih (mase) in v pištolah (tesnila). Zelo dobro se primejo stare asfaltne plasti ter betona. Tako pa poskrbijo za fleksibilnost in s tem preprečujejo zalivanje z vodo in kasnejše zmrzovanje le te. Tesnila v pištolah se uporabljajo pri manjših razpokah, saj je tudi njihova embalaža veliko manjša. Z maso pa popravljamo luknje in velike razpoke, ki po navadi nastanejo med asfaltom in drugimi elementi (robniki, jaški …). Oboje je odporno proti vremenskim vplivom, uničijo pa jih lahko gorivo, olje in masti.

Čiščenje razpoke
Čiščenje razpoke

Zalivanje razpok

Ko smo razpoko očistili, lahko tesnilo oz. maso nanesemo s pištolo za figuranje ali zidarsko lopatico ali lijem, če je pakiranje tesnila veliko večje. Ker se suši do 24 ur, se je dela pametno lotiti v suhem vremenu. Nasvet: Temperatura naj bo nad 10 °C.

Večje površine

Zaradi preperelosti ali nezgode, lahko popravljamo tudi veliko večje luknje, razpoke ali vdrtine. S hladno bitumensko maso zatesnimo razpoke, nato pa (ko se posuši) nanesemo še asfaltno zmes in jo pogladimo. Pri robovih stikov je pametno, če gremo z maso nekaj centimetrov čez beton. Seveda je to odvisno od velikosti razpok. Te robove pa je pametno obdelati s premazi, ki so narejeni prav za to.

Zalivanje razpoke
Zalivanje razpoke
Prejšnji članekPrednosti in slabosti termostatske armature
Naslednji članekJe microtopping prava izbira za vaše stanovanje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.