Prednosti in slabosti termostatske armature

Termostatska armatura je armatura, ki je namenjena prilagajanju dotoka hladne in tople vode. Če povemo po domače, gre za pipo v vaši kopalni kadi, tušu ali umivalniku, na kateri lahko določite temperaturo vode, ki ostaja enaka, dokler je mehansko ne spremenite. Pod izrazom termostatska armatura nekateri uvrščajo tudi termostatske ventile, ki jih najdemo na radiatorjih in skrbijo zato, da ohranjajo nastavljeno temperaturo v prostoru. Danes pa bomo podrobneje govorili o prvi možnosti, torej termostatski armaturi za kopalne tuše ali kadi. Preverite, kakšne so nekatere prednosti in slabosti omenjene kopalniške opreme.

Prednosti

Moderen dizajn

Podometna termostatska armatura Paffoni z fiksnim in prenosnim izlivom.
Podometna termostatska armatura Paffoni z fiksnim in prenosnim izlivom.

Termostatska armatura (pipa) ima moderen dizajn in privlačen videz. Sestavljena je iz enega podolgovatega prečnega nosilca, ki ima na eni strani nastavek za prilagoditev temperature, na drugi pa za odpiranje in zapiranje vode.

Obstajajo pa tudi modeli, imenovani podometna termostatska armatura. Ta ima celotno mehanizacijo skrito pod ometom oziroma v steni, vidni so le nastavki za temperaturo ter fiksni (naglavni tuš) in/ali prenosni izliv oziroma slušalka.

Temperatura vode je zmeraj enaka nastavljeni

Ko temperaturo enkrat nastavite, bo ta ostala enaka, dokler je ne spremenite. To pomeni, da lahko pozabite na nenadne temperaturne spremembe, ali bolje rečeno šoke, ko nekdo med vašo prho odpre pipo v kuhinji. Nastavljena temperatura se ne spremeni tudi takrat, ko je tok prekinjen.

Manjša porabe vode

Ker je temperatura ves čas enaka, bo tudi poraba vode manjša, saj slednja ne bo »odtekala« kot v času, ko pri navadni pipi iščete idealno temperaturo za prhanje. Seveda bo na začetku potrebno počakati nekaj sekund, da topla voda prispe iz bojlerja, vendar to traja manj časa, kot ponavljajoče nastavljanje temperature.

Varnostna zapora

Pohvalijo se lahko tudi z varnostno zaporo, ki prepreči, da bi se voda segrela več kot na 38° C, kar predstavlja učinkovito zaščito pred opeklinami. Gre za odlično prednost, če jo uporabljajo tudi mlajši otroci.

Termostatska armatura Grohe
Termostatska armatura Grohe

Slabosti

Cena

Najvidnejša slabost je nekoliko višja cena, kot pri navadni pipi. Te so seveda lahko zelo različne, odvisno od vaših zahtev. Cene se gibljejo vse od približno 100 pa do nekje 600 evrov.

Servisiranje

V primeru da se termostatska pipa pokvari boste morali poklicati uradnega serviserja, kajti vodovodar vam pri tem ne bo mogel pomagati. Cena takšnega popravila je lahko odvisna tudi od posameznih proizvajalcev, tako da je najbolje, da se njej pozanimate pri prodajalcu ali direktno na uradnem servisu.

Prejšnji članekCokel: zakaj ga potrebujemo in kako ga izdelati?
Naslednji članekSanacija razpok v asfaltu po domače

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.