Nasveti pri nakupu tuš kabine in trik za čiščenje

Izbira tuš kabine je odvisna od večjega števila dejavnikov
Izbira tuš kabine je odvisna od večjega števila dejavnikov

Tuš kabina prinaša veliko število prednosti v primerjavi z ostalimi možnostmi. Čeprav se zdi, da je izbira tuš kabine enostavna, temu ni povsem tako. In izbira katerega koli izdelka, naprave ali elementa mora biti enostavna. Zato smo pripravili vodič z nasveti pri nakupu vaše nove tuš kabine. Na kaj vse moramo paziti pred nakupom in kako izbrati najboljšo možnost za svoj dom?

Izmerite prostor, kjer bo stala tuš kabina

Glavna naloga, ki jo boste morali opraviti pred izbiro in nakupom, je merjenje površine. Če se boste pri tem zmotili, potem se lahko zaplete pri vseh nadaljnjih korakih. Pri merjenju boste potrebovali dimenzije bodoče kabine za prhanje.

Najpogostejše mere tuš kabin so 90x90x200 (tudi 80×80), a se le te lahko razlikujejo od samih zahtev in želj. Veliko bo odvisno od prostora, ki ga imate na voljo, saj bo prav to najbolj vplivalo na dimenzija same tuš kabine. Izbira velikosti bo odvisna tudi od kadi.

Tuš kabina je del kopalnice in kot taka mora sestavljati del celote. Ne zasičite celotnega prostora le s prostorom za tuširanje, saj boste imeli manjko za druge dejavnosti. Prav tako ne želite premajhne tuš kabine, saj se v njej ne bo mogoče premikati.

Stil in oblika tuš kabine je pomemben dejavnik pri izbiri
Stil in oblika tuš kabine je pomemben dejavnik pri izbiri

Nastavite svoj proračun za tuš kabino

Nekateri najprej postavijo svoj proračun in nato kupujejo, spet drugi se na višino cene ne ozirajo. V kolikor spadate med slednje, lahko ta korak preprosto preskočite. Za vse preostale pa bo nastavitev proračuna za nakup olajšalo celoten postopek izbire in omejilo sanjarjenje o zlatem tušu. S tem ne boste prekoračili višine zneska, ki ste ga pripravljeni odšteti in v večini primerov vam bo nekaj zneska tudi ostalo za preostale nakupe. Da lahko postavimo proračun za nakup pa moramo vedeti, kaj je tisto, kar določa ceno samemu izdelku.

  • Debelina stekla bo vplivala na ceno in namreč premo sorazmerno z debelino se bo višala tudi cena. Standardne debeline stekla so od štirih milimetrov dalje in bolj kot je debelo steklo, več moči ima.
  • Velikost tuš kabine je bolj kot ne nepisano pravilo, saj bo za večj o kabino porabljenega več materiala in višja bo cena. To je odvisno od tega koliko »sten« kabine boste dejansko kupili.
  • Stil tuš kabine bo nekoliko vplival na ceno. Kotna kvadratna in polkrožna tuš kabina sta najpogostejši, velika večina ostalih je prisotna v manjših odstotkih.
  • Znamka tuš kabine oziroma njen proizvajalec je lahko pokazatelj kvalitete in posledično višje cene, ko govorimo o visoki kvaliteti. Ker gre za element, ki bo več let v redni uporabi, je vredno odšteti več za višjo kvaliteto.
  • Dodatki k tuš kabini so lahko nekaj, kar lahko prištevate k nakupu ali pač ne. Ročaji, način odpiranja, armature in še mnogo drugih podrobnosti bo vplivalo na ceno tuš kabine.

Stilske tuš kabine ali klasika?

Kvadratna, polkrožna, pravokotna, kompletna in masažna tuš kabina so stili, ki so v Sloveniji najpogostejši in najbolj razširjeni. Za lažjo razlago in ločevanje vseh modelov oziroma stilov, smo v nadaljevanju na kratek način opisali kar vse. Začeli bomo s tisto, ki je med najmanjkrat zastopanimi.

  • Masažna tuš kabina spada med sprostitvene kabine, ki so najpogosteje polkrožne oblike. V notranjosti kabine lahko na stebru najdemo šobe za masažo in preostale armature za vodo. Prav tako gre za kompletno tuš kabino, kar pomeni, da ima zaprt zadnji del, ki je pri masažnih izvedbah najpogosteje iz kaljenega stekla. Gre za popolnoma zaprt sistem.
  • Kompletna tuš kabina lahko zaobjema prav vse stile. Edina razlika je v tem, da gre za kompletno izvedbo, ki vključuje sprednjo, zadnjo in vrhnjo stran ter kad. Tako kot pri masažni tuš kabini gre tudi tu za popolnoma zaprt stil.
  • Pravokotna tuš kabina je po eni strani podaljšana kvadratna kabina z nekoliko drugačnimi dimenzijami. Najpogosteje gre tu za dimenzijo 80×100 pri globini in dolžini.
  • Polkrožna tuš kabina je med najpogosteje izbranimi in kupljenimi. Idealna je za manjše kopalnice, saj zaradi svoje oblike zavzame nekoliko manj prostora kot preostale.
  • Kvadratna tuš kabina je najpogostejša izvedba kabin za prhanje. Omogočajo več načinov odpiranja in enostavno tuširanje.
Primer črne tuš kabine, ki je le ena izmed barv
Primer črne tuš kabine, ki je le ena izmed barv

Odpiranje vrat tuš kabine

Za vstop in izstop iz tuš kabine je potrebno odpreti vrata, ki se lahko odpirajo na več načinov. Najpogostejši so trije in namreč: drsna vrata, klasična vrata in zgibna vrata. Odločitev je popolnoma vaša, vsi trije načini so primerni za vse stile tuš kabin z izjemo klasičnih vrat in polkrožne kabine. Za določen način odpiranja vrat se odločite glede na prostor, ki ga imate.

Lahko izbiramo barvo tuš kabine?

Sama tuš kabina bo najverjetneje iz stekla, takega ali drugačnega. Barvo boste lahko izbirali pri vseh pridruženih elementih, kot so okvirji, kad, notranje stene in dodatki. Tu so najbolj priljubljene tradicionalne barve črna, bela in srebrna. Vsekakor se lahko odločite tudi za katero koli izmed drugih barv, le da se bo vse skupaj ujemalo s preostankom prostora.

Kad ni vedno vključena v nakupu

Pogosto pri nakupu in izbiranjem na spletnih straneh ponudnikov ugotovimo, da v komplet ni vključena kad. Za mnoge esencialni del tuš kabine je prav kad, ki poskrbi za odtekanje vode in prostor, kjer med samim tuširanjem stojimo. Pri izbiri natančno preverite, če je kad del ponudbe ali jo je potrebno kupiti posamezno.

Kad tuš kabine ni vedno vključena pri nakupu
Kad tuš kabine ni vedno vključena pri nakupu

Cena tuš kabin v Sloveniji

Koliko stanejo tuš kabine v Sloveniji in kakšen je znesek nakupa? Veliko je odvisno od vseh želj in zahtev, ki smo jih opisali v preteklih odstavkih. Najcenejše tuš kabino z in brez kadi boste našli že za 100 evrov, a je vseeno rajši nekoliko več investirati v reč, ki vam bo služila več let. Tako lahko že precej kompetentne tuš kabine za 300 evrov najdete v večini trgovin po Sloveniji. Tudi srednji cenovni razred se giba tja do 500 ali 600 evrov, kjer se že pozna višja kvaliteta izdelave, materialov in same ponudbe. Vse, kar je več pa prištevamo v višji razred.

Vzdrževanje tuš kabine je pomembno

Da bo tudi visoko kvalitetna tuš kabina lahko dolgo služila, jo je potrebno vzdrževati. Ker gre za element hiše, ki je v uporabi vsak dan in nanj vpliva tudi voda, vzdrževanja ne gre spregledati. Za najbolj sijočo in čisto tuš kabino si lahko preberete tudi naš Super trik za bleščečo tuš kabino.

Prejšnji članekRešitev proti vlagi in plesni, na katero verjetno niste pomislili
Naslednji članekNovi Peugeot 308 bo zvezda leta 2022
Žiga Kastelic

SEO urednik

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.