Nepravilno nanašanje lepila za ploščice pripelje do kupa težav (VIDEO)

Nepravilno nanašanje lepila za ploščice lahko pripelje do obilice problemov
Nepravilno nanašanje lepila za ploščice lahko pripelje do obilice problemov Foto: M-Production iz iStock

Polaganje ploščic je težaven proces že sam po sebi, saj je treba skrbeti za kar nekaj reči istočasno. Ena od največjih težav je nanašanje lepila za ploščice, kar predstavlja težavo predvsem domačim mojstrom oziroma amaterskim polagalcem ploščic. Če lepila za ploščice ne nanesete pravilno, lahko to povzroči različne težave, ki lahko vplivajo na splošno kakovost in vzdržljivost polaganja ploščic.

8Šibka vez zaradi nepravilnega nanašanja lepila

Nepravilno mešanje ali nanašanje lepila za ploščice lahko povzroči šibko vez med ploščicami in podlago. To lahko povzroči, da se ploščice sčasoma zrahljajo ali celo odlepijo.

7Neravna površina zaradi slabega nanosa

Neenakomerna uporaba lepila za ploščice lahko povzroči neravno površino pod ploščicami. To lahko povzroči, da so ploščice neenakomerno razporejene, kar ima za posledico neprivlačen in neenakomeren videz. Enako je tudi pri robovih, kjer ti niso poravnani drug z drugim, kar povzroča neravnine.

6Drsenje ploščic pri polaganju

Če se lepilo ne strjuje in ne strdi pravilno, lahko ploščice zdrsnejo ali pa se premaknejo s položaja. To lahko uniči poravnavo in razmik med ploščicami.

5Votli prostori pod ploščicami

Neustrezna pokritost z lepilom ali zračni žepi pod ploščicami lahko povzročijo nastanek votlih prostorov. Ta votla področja lahko pri pritisku povzročijo razpoke ali lomljenje ploščic.

4Prezgodnje sušenje lepila za ploščice

Če se lepilo suši prehitro, lahko to vpliva na sposobnost ploščic, da se pravilno lepijo. To je lahko zaskrbljujoče, zlasti v vročih ali suhih razmerah. Hitro sušenje pa v nekaterih pomeni tudi trajne madeže na ploščicah, saj so lahko določene vrste ploščic težke za odstranjevanje in čiščenje.

3Težave z vlago

Nepravilno naneseno lepilo lahko povzroči slabo odpornost proti vlagi, kar lahko sčasoma povzroči, da se ploščice dvignejo ali počijo zaradi učinkov vlage in vlažnosti.

2Težave pri fugiranju

Če ploščice niso pravilno nameščene in razmaknjene zaradi nepravilnega nanosa lepila, lahko fugiranje postane zahtevnejše. Linije za fugirno maso tako niso enakomerne.

1Estetske težave

Worker use trowel putting cement on the floor tile
Polaganje ploščic naj poteka zbrano in preudarno Foto: Kiattisak phoocharoen iz iStock

Navsezadnje je lahko slabo nameščena površina ploščic videti neprivlačna in morda ne izpolnjuje vizualnih pričakovanj, ki ste jih imeli za prostor. K tej težavi bi lahko zlahka prištela tudi nekaj prej omenjenih.

Nepravilni načini nanašanja lepila za ploščice

Čeprav je postal “pravi” način nanašanja lepila za ploščice že povsem univerzalen, se še vedno najde nekdo, ki se ga ne poslužuje. V spodnjem posnetku najdete primere nepravilnega in pravilnega nanašanja lepila za ploščice. Kaj se zgodi pod ploščico, ko jo pritisnete na lepilo?

Trowel and Error - How to Set Tile the Right Way

Kako se izogniti težavam pri nanašanju lepila za ploščice?

Da bi se izognili tem težavam, je ključnega pomena, da upoštevate navodila proizvajalca za mešanje in nanašanje lepila za ploščice. Ustrezna priprava površine, pravilne tehnike nanašanja lepila in dovolj časa sušenja in strjevanja so vsi pomembni vidiki zagotavljanja uspešne in trajne polaganja ploščic. Če niste prepričani v svojo sposobnost pravilne namestitve ploščic, je morda pametno najeti profesionalnega polagalca ploščic.

Prejšnji članek15 stvari, ki jih morate vedeti pred prenovo kopalnice
Naslednji članek55. MOS v znamenju trajnostnega razvoja in mobilnosti
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.