Najpogostejše napake pri prenovi stanovanja

Preden se lotimo prenove stanovanje, je treba dobro razmisliti o tem, katerih posegov se bomo lotili, katere materiale bomo uporabili. Razmisliti je treba o morebitni prerazporeditvi prostorov oziroma kako urediti dom, da bo čim bolj funkcionalen.

Prenova stanovanja

Dejstvo je, da je za prenovo potreben kar zajeten kupček denarja. Medtem ko je nekatere napačne odločitve še mogoče spremeniti tekom prenove, se nekatere napake pokažejo komaj sčasoma, med uporabo. Preverite, katere so najpogostejše napake, ki jih naredimo pri prenovi, in se jim izognite.

Kopalnica

Če nimate možnosti, da bi vgradili tuš kabino in kad, se, še posebej, če imate majhne otroke, raje odločite za kad. Če vas skrbi, kako boste vanjo in iz nje lezli v starosti, potem izberite nekoliko nižjo. Dobro vam bo služila, ko bodo otroci majhni, ko boste starejši, pa tudi ne boste imeli velikih težav z vstopanjem in izstopanjem. Obstajajo tudi tuš kabine z nekoliko globljo kadjo, ali pa kadi z vratci.

Talno gretje

Če ste se odločili za talno gretje, ga položite smiselno, glede na razporeditev prostorov. Če že v začetku veste, kje bodo omare, tja cevi ni treba napeljati. Tako boste tudi nekaj privarčevali pri ogrevan

Mozaik

Čeprav je morda na pogled privlačen, je vse prej kot hvaležen za čiščenje. V fugah med ploščicami se bo kopičila umazanija, ki jo boste težko odstranili. Mozaične ploščice so še manj kot za polaganje v kopalnici, primerne za polaganje v kuhinji. Maščobo in drugo umazanijo boste stežka odstranili oziroma boste za čiščenje porabili precej dalj, kot če bi lahko le preprosto obrisali gladko površino.

ploščice v kuhinji

Ploščice

Čeprav dajejo eleganten videz prostoru, je dobro vedeti, da se na ploščicah, ki so svetle in po možnosti še mat, precej hitreje vidi umazanija kot na ploščicah s sijajem, ki so po možnosti temnejšega odtenka. Vedite, da črne niso nič kaj boljša izbira kot bele.

Premalo vtičnic

Če imate možnost, raje vgradite vtičnico več kot vtičnico premalo. Raje več vtičnic kot podaljški in razdelilniki po celem stanovanju.

Luč in vtičnicaSvetila

Ob prenovi je dobro tudi razmisliti, kako osvetliti prostor. Več luči kot je, bolje je. S stikali, ki omogočajo nastavitev jakosti svetlobe, lahko svetlost prilagajate potrebam in tako poskrbite, da bo osvetlitev prostora vedno optimalna. Tudi v kopalnici naj bo osvetlitev čim boljša.

Zvočna izolacija

Čeprav se morda zdi potrata denarja, se investicija v zvočno izolacijo splača. Če živite v bloku ali v vrstni hiši, investirajte v izolacijo vsaj sten, ki mejijo na sosednja stanovanja. Tako boste lahko uživali v večji zasebnosti in vas zvoki iz sosednjih stanovanj ne bodo tako zelo motili. Morda vas ta trenutek ne moti, lahko pa vas bo, ko boste imeli majhnega otroka ali boste le prišli domov utrujeni in si želeli malo miru.

Kakovost

Saj poznate tisti rek, da ‘niste dovolj bogati, da bi kupovali poceni’? Morda cena ni vedno odraz kakovosti, a vseeno se pri prenovi držite načela, da je najpomembnejša kakovost materialov. Če boste uporabljali nekakovostne materiale se utegne zgoditi, da bo stanovanje nekaj let po obnovi že videti dotrajano. Znova boste morali investirati, vse skupaj pa vas bo na koncu stalo več, kot če bi že v začetku odšteli nekaj več in kupili kakovostnejše materiale. Predvsem bodite previdni, ko menjavate električno napeljavo, vodovodne inštalacije, če menjujete okna, vrata, pode …

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTriplex Pro: Trojni filter za čisto vodo
Naslednji članekRihter: Dan odprtih vrat
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.