Kako montirati ali zamenjati vtičnico? (VIDEO)

Close-up Of Electrician Hands With Screwdriver Installing Wall Socket
Foto: AndreyPopov iz iStock

Menjava in montaža vtičnice je lahko nekaj, za kar najamete strokovnjaka električarja, ali pa se tega opravila lotite sami. Pri slednji izbiri boste privarčevali nekaj denarja, vsekakor pa gre za zelo nevarno delo. Ko imate opravka z elektriko, se vedno zavarujte in prepričajte, da ne bo prišlo do napak. Če pa ste tega dela že vešči na domači ravni, potem lahko v nadaljevanju najdete tudi odličen video, ki obrazloži menjavo vtičnice in vezavo kablov.

Menjava vtičnice in vezava kablov

Menjava vtičnice je opravilo, ki ga lahko opravite v nekaj minutah ali manj. Nikakor se vam ne sme nikamor muditi, pogosto pa gre za delo, kjer po toliko letih brez njega preprosto pozabimo osnove. In te so pri delu z elektriko zelo pomembne. Lep primer sta črki L in N, ki jih najdemo tudi na embalaži novih vtičnic in stikal:

  • Kaj je L v elektriki? – faza oz. fazni vodnik
  • Kaj je N v elektriki? – nula oz. nični vodnik
A white electrical outlet on the wall in the room. An electric plug with a cable in the socket.
Foto: Grigorii Yalukov iz iStock

Ločiti je potrebno menjavo zunanjega dela vtičnice, tako imenovane plastične hišice, ki opravlja zgolj vizualni del, kamor vtaknemo polnilce in kable. Notranji del vtičnice pa je tisti, ki dejansko nekaj pomeni. Tu imamo tudi kable, zato naj bo prvi korak vedno preverjanje toka s faznim preizkuševalcem (faznbrifer). Sledi korak ugašanja varovalke, ki skrbi za elektriko dotične vtičnice in ponovno preverjanje napetosti. Potem pa se lahko lotimo menjave oziroma montaže vtičnice. Ker besede tu malo pomenijo, smo v nadaljevanju priložili tudi odličen posnetek, ki to pojasni.

Spodnji posnetek je sicer v hrvaškem jeziku, kar ne bi smelo predstavljati večjih težav. Uporabijo se besede faza in nula, ki jih poznamo tudi mi, tako da ni problemov.

POZOR! Pazljivo pri delu in ne pozabite: Veliko varneje je, če delo prepustite strokovnjakom. 

KAKO POVEZATI/SPOJITI UTIČNICU

Prejšnji članekIzberite energetsko učinkovito ogrevanje
Naslednji članekKateri so najbolj priljubljeni okusi vroče čokolade na svetu?

1 komentar

  1. Na prvem mestu je vedno in povsod varnost!! Priklop električnih priključkov naj dela strokovnjak! Vsi porabniki elektrike imajo varnostni, ozemljitveni priključek na kovinskem ohišju! Strokovnjak najprej izključi varovalko za vtičnice!! Preveri, če je stara vtičnica brez toka! Demontaža stare, priklop nove vtičnice: Naprej dela, kot da so priključne žice pod tokom. Lahko nekdo slučajno vklopi varovalko nazaj? Najrej priključi varnostno, ozemljitveno žico (rm-ze) na kovinsko ohišje vtičnice. Potem modro žico (0) v levi vtični priključek in nato črno žico fazo (F), v desni vtični priključek. Vtičnico vstavi v dozo, previdno upogne žice in pritrdi levi in desni vzvod. Montira zaščitni pokorov, vklopi varovalko nazaj in preveri, da ni Faze na ozemljitvenem priključku.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.