Fasadne plošče, ki osvajajo

Vlaknocementna fasada
Vir: https://www.hulpia.be/projecten/architectuur/P03

Ko fasada zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom zbledi, popoka, se na njej razvije plesen ali pač ne nudi zadostne toplotne izolacije, nastopi čas za njeno obnovo oziroma menjavo. V sodobni gradnji v ospredje prihajajo fasade iz vlaknocementa.

Lastnosti vlaknocementnih plošč

Gre za kompozitni material (cement, celulozna in procesna vlakna ter drugi okolju in ljudem neškodljivi dodatki), ki nudi dobro izolativnost, je izjemno vzdržljiv in trpežen, odporen na mehanske udarce, hkrati pa se sklada s sodobnimi trendi gradnje in predstavlja v tem pogledu pomemben element sodobne arhitekture. Njihova življenjska doba je tudi 50 let.

Neobčutljivost je njena prednost

Vlaknocementne plošče se ne upogibajo, niti krčijo ali raztezajo. So odporne na UV sevanje sončnih žarkov in zato ne zbledijo in ohranjajo enak videz skozi dolga leta. Za vzdrževanje so izjemno preproste, velika prednost pa je tudi ta, da se na njih ne razvija plesen. So negorljive.

Izvedba vlaknocementne fasade

Vlaknocementne fasadne plošče se preprosto namesti na objekt, pri čemer se med objektom in ploščami pusti prezračevalni kanal, da plošče niso tesno stisnjene ob objekt, kar omogoča tudi naknaden razvod inštalacij pod vlaknocementno fasadno oblogo.

Rešitev je primerna tako za montažne kot klasične masivne objekte in je zato pogosta izbira tako novograditeljev kot tistih, ki se odločijo za obnovo objekta. Ker so plošče na voljo v različnih odtenkih in teksturah (sijaj ali mat, hrapave ali gladke …) ter imitacijah naravnih materialov, kot je recimo les, se lepo podajo vsaki stavbi v vsakem okolju. Plošče se lahko postavlja v različnih smereh – bodisi horizontalno ali vertikalno, ustvarjati pa je mogoče tudi vzorce s ploščami različnih velikosti.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako dolgo lahko ostane mokro perilo v stroju?
Naslednji članekZPS svetuje: 10 ukrepov za prihranek pri ogrevanju
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.