Kako dolgo lahko ostane mokro perilo v stroju?

obleke v pralnem stroju

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste recimo zvečer naložili perilo v stroj, ga vključili, nato pa ga pozabili izprazniti tako zvečer kot naslednje jutro in se nanj spomnili komaj popoldne, ko ste prišli iz službe? Verjetno ste zaznali, da perilo ne diši več lepo. Nasprotno. Mokre tkanine, po nekaj urah v zaprtem pralnem stroju zasmrdijo.

Če perilo počaka oprano v stroju preko noči, ni nič hudega. Vseeno pa bi bilo treba stroj  izprazniti najkasneje v 8-12 urah po koncu pranja, pravi Lucinda Ottusch iz Inštituta za tkanine Whirlpool. Prej, kot mokro perilo obesite ali ga preložite v sušilni stroj, bolje je.

Kako veste, ali ste čakali predolgo?

Preprosto – povohajte perilo. Če zaznate vonj po postanem in po plesni, perilo ponovno operite! Vlažno okolje je idealno za razmnoževanje bakterij in razvoj plesni. Če perilo samo posušite, se neprijetnega vonja ne boste znebili, prav tako ne boste odstranili plesni in bakterij in vonj se lahko dobesedno zažre v tkanino. Zato je bolje, da oblačila čim prej ponovno operete.

Pri ponovnem pranju poleg praška in mehčalca, če ga seveda uporabljate, dodajte beli kis. Kis je naravno sredstvo za dezinfekcijo. Lahko ga nalijete v posodico za prašek ali neposredno na oblačila v stroju.

Iz stroja zaudarja?

Če stroj tudi po tem, ko ste ga izpraznili, še vedno zaudarja po plesni, je priporočljivo, da ga zaženete praznega, dodajte le beli kis. Ko se ciklus zaključi, odprite vratca stroja in pustite, da se prezrači. Nato perite perilo kot običajno.

Težave se lahko znebite tudi s sodo bikarbono. Veliko žlico sode dodajte običajnemu detergentu in operite kot običajno.

Oblačil, ki so v stroju mokra ostala predolgo, ni treba prekuhati – dovolj je, če jih operete na 40 stopinj Celzija.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTo je tehnološko najnaprednejša hiša v Sloveniji
Naslednji članekFasadne plošče, ki osvajajo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.