ZPS svetuje: 10 ukrepov za prihranek pri ogrevanju

Stroški ogrevanja so zadnje čase pogosta tema pogovorov in marsikdo ugotavlja, da so stroški poskočili v nebo. Energetska sanacija objekta, če objekt nima ustrezne izolacije zunanjega ovoja, ter vgradnja energetsko učinkovitega stavbnega pohištva (novih oken, vrat …) ali zamenjava ogrevalnega sistema z učinkovitejšim in varčnejšim, predstavljajo ogromen strošek. Zveza potrošnikov Slovenije ponuja 10 napotkov, kako lahko z nekaj ukrepi stroške ogrevanja znatno znižate.

1. Na radiatorje namestite termostatske ventile, s katerimi lahko vzdržujete bolj enakomerno temperaturo v objektu, saj nastavite želeno temperaturo in jo uravnavate veliko bolj natančno kot z navadnimi radiatorskimi ventili. Porabo energije lahko na ta način zmanjšate tudi od 15 do celo 20 odstotkov.

2. Omislite si pametni termostat, s katerim lahko nastavite urnik ogrevanja in vnaprej določite temperaturo v vsakem prostoru posebej. Ogrevanje tako prilagodite vašemu življenjskemu slogu in bivalnim navadam.

3. Temperaturo prilagodite prostoru: v bivalnih prostorih pozimi od 20 do 22 stopinj Celzija čez dan, ponoči pa od 16 do 18. Nočni režim povsem zadostuje tudi za prostore, ki jih redko uporabljate. O idealni temperaturi doma in zakaj je takšna temperatura najbolj zdrava izbira, preberite TUKAJ.

4. Oblecite kakšen kos oblačila več – vsaka dodatna stopinja Celzija pomeni povečanje rabe toplotne energije za šest do osem odstotkov. Poleg tega je preveč ogrevan zrak doma tudi bolj suh in zato negativno vpliva na počutje oin zdravje.

5. Ne prekrivajte ogrevalnih teles, ne zalagajte jih s pohištvom in drugimi predmeti, z zavesami, pa tudi ne prekrivajte jih s perilom. Prekrita ogrevalna telesa oddajajo tudi do 20 odstotkov toplote manj.

6. Očistite reže na radiatorjih, saj umazanija in prah lahko zmanjšata prehod toplote v prostor tudi do 30 odstotkov.

7. Odzračite radiatorje, saj lahko zrak v sistemu poveča stroške ogrevanja tudi za 15 odstotkov. Kako jih odzračiti, preberite TUKAJ.

8. Izkoristite toploto zimskega sonca in ob sončnih dnevih dvignite rolete in odgrnite zavese. Tako boste dodatno ogreli prostore. Ponoči zastrite okna, spustite žaluzije, rolete …

9. Kuhajte doma, saj je to ceneje, hkrati pa toplota, ki jo oddajata štedilnik in pečica, ogrejeta prostor. Po pečenju pustite vratca pečice odprta in pustite, da se toplota sprosti v prostor.

10. Ne pozabite na prezračevanje, saj je redno in pravilno prezračevanje nujno za zdravje in preprečevanje nastanka plesni. Kako pravilno prezračevati, preberite TUKAJ.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekFasadne plošče, ki osvajajo
Naslednji članekStatistični podatki pravijo, da živimo bolje
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.