Energetsko učinkovite hiše

Energetsko učinkovita hiša
Energetsko učinkovita hiša PowerHYDE. Vir: BillionBricks

Tehnološki podjetji BillionBrick in Architecture Brio sta združili moči in si s projektom PowerHyde zadali rešiti dva problem hkrati. Želita rešiti stanovanjski problem, izboljšati kvaliteto življenja in hkrati pozitivno vplivati na naš planet. BillionBrick želi v desetletju zgraditi 100 000 energetsko učinkovitih hiš in vplivati na pol milijona življenj.

Kaj je projekt PowerHYDE?

Projekt PowerHYDE sta ustvarila Prasoon Kumar in Robert Verrijt iz podjetja Billion Bricks iz Indije in Singapurja. Gre za energetsko učinkovite hiše z negativnim ogljičnim odtisom, ki predstavljajo trajnostno rešitev za pomoč ljudem brez domov v jugovzhodni Aziji. Razvijalci projekta želijo ustvariti “skupnost” hiš, ki bi v eni generaciji rešila družine iz revščine. Želijo pomagati ljudem, da lahko postanejo lastniki stanovanj in gradbenih projektov za ustvarjanje lastne obnovljive energije, kar pomaga tudi pri reševanju podnebne krize. S tem, pravijo, ustvarjajo tudi prihodnost, v kateri bi ljudje imeli, brez negativnega vpliva na planet, streho nad glavo.

Energetsko učinkovite hiše PowerHYDE

Načrt hiše, ki prikazuje zbiranje deževnice in proizvajanje energije s pomočjo sonca
Hiše proizvajajo lastno energijo in zbirajo deževnico. Vir: BillionBricks

Hiše PowerHYDE so zgrajene z montažno tehniko, ki omogoča enostavno gradnjo na oddaljenih lokacijah. BillionBricks je pojasnil, da hiše ne potrebujejo nobene povezave z javno infrastrukturo in lahko začnejo delovati že na dan zaključka gradnje. Hiše proizvajajo lastno energijo, poleg tega pa zbirajo 100 % deževnice, čistijo odplake in lahko pridelujejo tudi lastno hrano. Na strehi hiše so nameščene sončne celice, lastnik hiše pa lahko odvečno proizvedeno energijo proda nazaj energetskim podjetjem in tako ustvari dobiček, ki mu pomaga odplačati ostale stroške hiše. Hiše so zasnovane tako, da so odporne proti potresom in tajfunom, in so zato primerne za dele sveta, kjer ti pojavi lahko predstavljajo nevarnost. Prihodnje hiše BillionBricks bodo opremljene s pametnimi tehnologijami, ki bodo še izboljšale njihovo učinkovitost.

Hiša, pred katero je gredica za pridelavo lastne hrane
Ob hiši je gredica, ki omogoča pridelovanje lastne hrane. Vir: BillionBricks

Projekt bo zaživel leta 2023, vzorčne hiše pa so bile zgrajene v vasi Mathjalgaon v Indiji in na Filipinih. Prototipi so bili podarjeni, proizvedeno energijo pa v celoti uporabljajo družine ali sosednji objekti.

Vir:

Junior novinar

Prejšnji članekDočakajte pomlad v zimskem vrtu
Naslednji članekKako pobeliti obleke brez kemikalij
Helena Tolar

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.