Gardenhouse na Beverly Hillsu – stanovanjske enote, ki kar “zrastejo” iz živih zidov

Mednarodno podjetje MAD Architects je zaključilo z gradnjo stanovanjske zgradbe – projekta na Beverly Hillsu, imenovanega Gardenhouse. Gre za enega največjih zelenih zidov v državi, saj zelenje kar nekako »oblega« zidove celotne stavbe. Zasnovan je tako, da posnema bujno in gričevnato pokrajino soseske.

Gardenhouse združuje pritlični poslovni prostor z 18 stanovanjskimi enotami, za katere se zdi, da “zrastejo” iz živega zelenega zidu stavbe. Zgradba ponuja različne tipe stanovanj. Vsaka enota je ima neodvisno vhodno in izhodno pot ter dostop do parkirišča, ki se nahaja pod zgradbo. Kot pravijo v podjetju, so za gradnjo stanovanjskih enot navdih iskali pri “vasicah na pobočju”.

Natančneje se stavba nahaja na naslovu 8600 Wilshire Boulevard, stoji pa na vogalni parceli. Velika je 48.000 kvadratnih metrov, zato takoj pritegne pogled. Gre za dvonadstropno zeleno steno, pokrito z bujnimi zasaditvami domačih sukulent, odpornih na sušo, in trte, ki potrebujejo minimalno vzdrževanja in namakanja.

Kot pravi ustanovitelj podjetja Ma Yansong, so s projektom Gardenhouse v urbanem okolju ustvarili okolje, ki bo napol vas. Da boste razumeli, kako neverjetna sta videz in inovativnost zgradbe, si oglejte galerijo.

Kaj pravite, vam je všeč? Bi bilo kaj takega dobrodošlo tudi v Sloveniji?

Maja Markovič

Novinarka

VIRInhabitat
Prejšnji članekPreproga v vašem domu – prednosti, slabosti in katero izbrati
Naslednji članekEdinstven način, kako se znebiti vlage in plesni
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.