Kako se znebiti mravelj v stanovanju

mravlja

Ko se mravlje enkrat naselijo v vašem domu, se jih je zelo težko trajno znebiti. Najrazličnejši naravni pripravki so učinkoviti, a načeloma manj kot uporaba umetnih preparatov. Vseeno pa je z nekaj volje in vztrajnosti vredno lotiti na naraven način.

Prvi korak: določite vrsto mravelj

Da bi se uspešno znebili mravelj, je treba najprej ugotoviti, katere vrste mravlje se sploh sprehajajo po vašem domu. So črne, rdeče ali faraonke? Črne načeloma bivajo v travi in na vrtovih in se redkeje naselijo v domovih. Rdeče so znane po ugrizih in načeloma bivajo v gozdu. V stanovanja načeloma ne zaidejo.

V stanovanjskih zgradbah najpogosteje gnezdijo drobne faraonke. So za dobro polovico manjše od črnih (merijo le ok 2-2,5 mm v dolžino, črne pa okoli 5mm). So značilne jantarne barve s temnim zadkom.

Kje gnezdijo mravlje?

Faraonke si gnezda najpogosteje ustvarijo v zidovih, plasteh izolacije, pod parketom, v razpokah in celo pohištvu. Pogoji, v katerih si ustvarijo bivališče, so stalni (stalna temperatura, primerna vlažnost, dovolj hrane na lahko dostopnih mestih), zato so pogoji za razmnoževanje za to vrsto mravelj idealni.

S čim se mravlje prehranjujejo?

Mravlje načeloma privlačijo sladka živila, medtem ko je posebnost faraonk ta, da se hranijo predvsem z beljakovinami in ogljikovimi hidrati. Vsi organski odpadki, tudi lasje in odstriženi nohti so tako zanje lahko vir hrane. Paziti moramo, da redno odnašamo iz stanovanja vse odpadke, da ne puščamo na štedilniku ostankov od kosila, mrvic na mizi ali pultu in takoj obrišemo, če nam recimo na tla kapne sok.

Razmnoževanje mravelj

Nove kolonije nastajajo tako, da se stare razcepijo. Faraonke se sicer razmnožujejo v gnezdih. Pri sobni temperaturi se celotni razvojni cikel odvije v 38 do 45 dneh, samica pa lahko v življenjski dobi izleže do 400 jajčec, iz katerih se zaredijo ličinke, te se zabubijo, nato pa se razvijejo mravlje.

Zatiranje mravelj

Največ lahko storite, če delujete preventivno in ne vzpostavljate pogojev, v katerih bi se mravlje naselile in se razmnoževale.

Zatiranje z uporabo umetnih sredstev

Na umetne načine se jih lahko znebite z uporabo najrazličnejših insekticidov. Nanesite ga na vsa mesta, od koder ste videli prihajati mravlje. Pozorni bodite tudi na kopalnico in mesta okrog vodovodnih inštalacij, saj jih voda privlači.

Uporabite lahko tudi hišice s strupom. Te delujejo tako, da mravlje snov, ki je v hišici, odnesejo v gnezdo in ga zaužijejo mravlje v gnezdu. Če ga zaužije tudi matica, obstaja veliak verjetnost, da bo gnezdo dokončno uničeno. Pri tem načinu je treba vedeti, da je vsako mehansko uničevanje mravelj napaka. Če boste mravlje uničevali, strup do gnezda sploh ne bo prišel.

Zatiranje na naravne načine

Obstajajo tudi okolju prijaznejši načini.

  1. Z raztopino kisa in vode (1:3) pobrišite površine, po katerih ste videli hoditi mravlje. Mravlje za seboj namreč puščajo sled, ki jo ostale mravlje vonjajo in jim tako sploh lahko sledijo. Če boste sledi zabrisali, jim bodo preostale mravlje težje sledile.
  2. Limonin sok naj bi tudi preprečeval mravljam vstop v vaš dom. Popršite ga na pragove vrat in okoli oken ter na mesta, od koder ste videli prihajati mravlje. Morda se jih ne boste v celoti znebili, jih bo pa zagotovo v vaš dom prišlo manj. Podobno deluje tudi eterično olje poprove mete.
  3. Cimet lahko natresete na mesta, od koder ste videli prihajati mravlje. Nam sicer diši, mravljam pa niti najmanj. Podobno lahko poskusite tudi z magnezijem v prahu ali sodo bikarbono, ki ji dodate nekaj sladkorja. Sladkor jih bo privabil, soda bikarbona pa njihovem organizmu škodi in posledice so zanje uničujoče.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKaj pomenijo oznake na pnevmatikah?
Naslednji članekDelo na višini – kako začeti?
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.