Američanom odklenkalo? Zadolženi do grla

hipotekarni kredit

Zadolževanju ameriških gospodinjstev ni videti konca. Konec leta 2020 je skupni dolg znašal 14,6 bilijona dolarjev. Pri tem je skupni znesek hipotekarnega dolga prvič v zgodovini presegel mejo 10 bilijonov.

Po zadnjem poročilu New York Fed Household Debt and Credit Report sodeč, je dolg samo v zadnjih treh mesecih narasel za 183 milijard.

Vse večje zadolževanje gospodinjstev je povezano z rekornim številom nanovo ustanovljenih hipotek. Številni so izkoristili trenutno nizke obrestne mere in reprogramirali obstoječe kredite ali se še dodatno zadolžili. Reprogramiranje, kot kažejo raziskave, predstavlja kar 700 milijard od 1,2 bilijona hipotekarnega dolga v zadnjem četrtlejtju 2020. Kar 85 odstotkov tistih, ki so se zadolžili, imajo izjemno dobro bonitetno oceno, še kaže poročilo.

Zanimivo je, da je velik obseg refinanciranja s strani ‘superposojilodajalcev’ prispeval tudi k zgodovinsko nizkim stopnjam oderuštva. Neoderuških obrestnih mer je bojda deležnih kar 96,8 odstotka kreditojemalcev, kar je odličen podatek v primerjavi s tistim iz leta 2009, ko je kreditne pogodbe z neoderuško obrestno mero sklenilo le 88 odstotkov potrošnikov.

Infographic: Driven by Mortgages, U.S. Household Debt Hits New High | Statista You will find more infographics at Statista

Urednica portala MojPrihranek.si

VIRStatista
Prejšnji članekCena fasade
Naslednji članekMikroplastika lahko vpliva na okrevanje bolnikov s covid-19
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.