Zimski vrt: prostor, o kakršnem mnogi le sanjajo

Zimski vrt je najbolj praktično načrtovati že ob sami gradnji objekta, najpogosteje pa so naknadno postavljeni ob obstoječi objekt. Gre lahko za podaljšek katerega koli prostora, ki z velikimi steklenimi površinami v dom spušča veliko količino svetlobe in izboljšuje kakovost življenja.

Zimski vrt je nekakšna nadgradnja bivalnega prostora in pomemben element, ki povezuje notranjost objekta z okolico. Njegova prednost je, da omogoča uživanje v naravi, ne da bi bili izpostavljeni zunanjim vplivom. Pravilno izdelan zimski vrt varuje pred dežjem, vetrom, snegom in hladnim zrakom, ob primerni uporabi senčil pa se lahko zaščitimo tudi pred prekomernim pregrevanjem prostora. V nasprotju s klasičnim prizidkom, omogoča zimski vrt vstop velike količine svetlobe, še posebej, če je tudi streha zastekljena. Gre torej za prostor, ki nudi vse udobje notranjih prostorov ob sočasnem uživanju v naravi in okolici.

Z izbiro zunanjih ali notranjih senčil poskrbimo za ustrezno senčenje.Mit: Zimski vrtovi so potratni

Nihče si ne želi prekomernih toplotnih izgub v hladnem in pregrevanja v toplem delu leta. Če je zimski vrt pravilno izveden, je lahko energetsko varčen.

Najbolje je, če za postavitev zimskega vrta izberemo jugovzhodno ali jugozahodno lego. Poleti ne bo tako zelo izpostavljen žgočemu soncu, pozimi pa ga bodo sončni žarki primerno ogrevali. Pred poletnimi žarki se dodatno zaščitimo z uporabo zunanjih ali notranjih senčil, pred zimskim nabiranjem kondenza pa z ustreznim zračenjem.

Zimski vrt, ki je pravilno orientiran, v prehodnih obdobjih lahko deluje celo kot dodaten vir toplote. Je nekakšna ‘vmesna cona’ med notranjostjo in zunanjostjo. Velike steklene površine omogočajo, da sonce prostor ogreva brez namestitve dodatnih grelnih teles. Obratno lahko v toplem delu leta omili pregrevanje doma, s tem ko prestreže sončne žarke, ki bi sicer neposredno ogrevali bivalni prostor.

Zimski vrt je lahko idilično okolje za sprostitev.Mit: Stekleni vrt deluje ‘hladno’

Zimski vrt omogoča ureditev idealnega prostora za počitek. Opremimo ga lahko z udobnimi naslonjači, ležalniki, ne da bi se obremenjevali s tem, ali bodo morebitne padavine uničile pohištvo in blazine. Z izborom ustreznega rastlinja je mogoče uživati v še v večji intimi, zavarovani pred pogledi morebitnih radovednih mimoidočih. Ker ni izpostavljenosti vplivom vremena, v zimskem vrtu uspeva pester nabor rastlin.

Z ustreznimi vrati in okni je zimski vrt izjemno zračen prostor.

Mit: Terasa je boljša izbira

Marsikdo meni, da je terasa boljša izbira, ker omogoča večji pretok zraka. A tudi pri zimskem vrtu je mogoče vgraditi vrata in okna, ki omogočajo ustrezno zračenje.

Medtem ko brez ustreznega nadstreška na še tako veliki terasi ni mogoče uživati v vsakih vremenskih razmerah, zimski vrt omogoča, da ohranjate stik z naravo tudi v dežju in mrazu. Kaj je lepšega, kot si po napornem dnevu spočiti ob škrabljanju dežja?

mca@t-1.si | 031 612 348 | Spletna stran

Zimski vrtovi, alu okna, PVC okna, PVC-alu okna, lesena okna. V več kot 20 letih smo izdelali že preko 500 zimskih vrtov in nadstreškov.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKompostno stranišče odlična alternativa tradicionalnemu
Naslednji članekBi živel v majhni hiški?
mca@t-1.si | 031 612 348 | Spletna stran

Zimski vrtovi, alu okna, PVC okna, PVC-alu okna, lesena okna. V več kot 20 letih smo izdelali že preko 500 zimskih vrtov in nadstreškov.

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.