Kompostno stranišče odlična alternativa tradicionalnemu

Ste kdaj pomislili, kje pristanejo človeški iztrebki? Iz običajnega stranišča potujejo po okoli 30 km dolgi poti do čistilne naprave. Da je vse skupaj še manj ekološko, se straniščna voda nato še pomeša s kemikalijami, za vsako splakovanje pa porabimo okoli 6 litrov vode. Obstajajo stranišča, ki so dejansko ekološka in v tem pogledu pravo nasprotje tradicionalnim.

Gre za kompostna stranišča, ki so primerna za postavitev povsod, kjer ni urejenega kanalizacijskega sistema. So odličen kompromis med štrbunk in kemičnim straniščem, le da so okolju veliko bolj prijazna.

Kako deluje kompostno stranišče

Pri kompostnem stranišču se s pomočjo sistema filtriranja loči voda od blata. Namesto da po opravljeni potrebi potegnemo vodo, pri kompostnem stranišču preprosto potresete žagovino.  Žagovina prepreči širjenje neprijetnih vonjav, hkrati pa blato izsuši in pospeši proces razkrajanja.

Izločki in žagovina se nabirata v kompostniku, v katerem nastaja kompost. Tega je mogoče predelati ali pa kar doma porabiti. Popolnoma brez uporabe kemikalija ali dodatne energije se po 12 mesecih izločki v kombinaciji z žagovino spremenijo v organsko gnojilo. Primeren je za gnojenje okrasnih rastlin, pri uporabi na vrtu pa je treba biti previden, saj človeški izločki vsebujejo določene patogene snovi, opozarjajo pri slovenskem proizvajalcu Kakis.

V nasprotju s prepričanjem, da se iz takega stranišča zagotovo širijo neprijetne vonjave, je sistem v resnici nosnicam prijazen.

Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekObjavili razpis: 25 mio za sofinanciranje prenove občinskih stavb
Naslednji članekZimski vrt: prostor, o kakršnem mnogi le sanjajo
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.