Bi živel v majhni hiški?

Globalno segrevanje ozračja in večja ozaveščenost o povezanih težavah spreminjata način mišljenja ljudi. Kupujemo manj plastike, uporabljamo javni transport in izbiramo lokalne proizvode. Najbolj ekstremni in predani zagovorniki okoljevarstva pa spreminjajo celo prostor, v katerem bivajo.

Majhne hiške postajajo svetovno razširjeno gibanje

Gibanje majhnih hišk oziroma tiny house movement postaja vse bolj priljubljeno po celem svetu. Začelo se je v ZDA, vendar se majhne hiške kupuje in gradi tudi po Aziji in v Evropi. Gre za hiške, ki so večinoma manjše od 37 kvadratnih metrov.

Majhna lesena hiška sredi gozda

Začelo se je z ekonomsko krizo leta 2008, ko je bilo veliko ljudi prisiljenih, da se preseli v manjša domovanja. Zadnja leta je tak način življenja postal priljubljen zaradi želje po čim manjšem vplivu na okolje in upiranju materialnosti ter kapitalizmu.

Vzemi svoj dom s seboj

Manjše hiške so tudi idealna izbira za vse popotnike. Lahko jih namreč zgradimo na kolesih, tako da jih po potrebi preprosto pripnete na avto in svoj dom odpeljete kamorkoli želite. Za mlade pare, ki si ne želijo plačevati hipoteke, je to odličen način, da poceni pridejo do svojega doma.

Majhna hiška na kolesih, ki jo vleče kombi.

Težava se pojavi, ko iščemo kraj, kjer bomo postavili svojo hiško. Seveda lahko kupimo svojo zemljo, morda bi kak kmet tudi dovolil postavitev na svoji zemlji. Je pa treba biti bolj iznajdljiv, saj navsezadnje potrebujemo dostop do elektrike in vodovoda.

Bolje za okolje in našo denarnico

Hiške so večinoma izjemno ekološke. Pokrijemo jih lahko s sončnimi celicami in tako pridemo do svoje elektrike. Kompostno stranišče in zbiranje deževnice nam močno olajšata življenje. Gradnja iz recikliranih materialov je pogosta pri majhnih hiškah, saj na tak način tudi prihranimo in smo bolj prijazni do okolja.

Majhna hiška stisnjena med dvema večjima

Koliko bi posameznik odštel za tako hišo?

Cene se gibljejo med 20 000 in 50 000 dolarji, kar je zelo ugodno, če pogledamo, koliko odštejemo za stanovanje pri nas. Majhne hiške bi lahko bile tudi primerna alternativa za brezdomce, ki bi jim lahko na ta način zagotovili cenejše domovanje.

Medtem ko se večina sveta ubija v želji po materialnih stvareh, je nekaj izjemno zadovoljujočega v življenju v preprosti in majhni hiški. Vsak predmet služi svojemu namenu (pogosto kar tudi več), ne zbiramo nepotrebne navlake in se lažje posvečamo sebi in svojim najbližjim. Za svoj dom nam ni treba odšteti vrtoglavih zneskov denarja, poleg tega pa ne škodujemo okolju.

VIRWikipedia
Prejšnji članekZimski vrt: prostor, o kakršnem mnogi le sanjajo
Naslednji članekZnižati račun za elektriko ni misija nemogoče

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.